Ως μια μάχη για τη συνέχιση της ύπαρξης του Ισραήλ περιέγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τον πόλεμο του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το διακύβευμα του πολέμου είναι αυτό: είτε εμείς, το Ισραήλ, είτε αυτοί, τα τέρατα της Χαμάς», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην τελετή της Ημέρας Μνήμης στο όρος Χερτζλ, όπου βρίσκεται το κύριο στρατιωτικό νεκροταφείο του Ισραήλ.

«Είτε συνεχίζουμε να υπάρχουμε, να έχουμε ελευθερία, ασφάλεια και ευημερία είτε αφανισμός, σφαγή, βιασμός και υποδούλωση», συνέχισε.

Επτά μήνες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την σφοδρή στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ είναι «αποφασισμένο να κερδίσει αυτή τη μάχη» και ότι ο εχθρός «θα συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για τις τερατώδεις του πράξεις».

Επιστροφή ομήρων

Μια νίκη επί της Χαμάς θα σήμαινε ότι θα επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι, είπε ο Νετανιάχου. Μια τέτοια νίκη θα «εξασφαλίσει την ύπαρξη μας και το μέλλον μας».

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σε παρόμοιο τόνο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον πόλεμο.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος που θα συνεχιστεί μέχρι να επιστρέψουμε τους ομήρους μας, να συντρίψουμε την εξουσία της Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να επαναφέρουμε το κράτος του Ισραήλ στην ευημερία και τη δημιουργικότητά του και να επιστρέψουμε το χαμόγελο στους πολίτες μας», συνέχισε ο υπουργός.

Το Ισραήλ τιμά σήμερα την ετήσια Ημέρα Μνήμης για τους πεσόντες στρατιώτες και τα θύματα τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και Εβραίοι μαχητές έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις από το 1860.

Η καταμέτρηση ξεκινά με τη μετανάστευση των Εβραίων στο σημερινό Ισραήλ, πολύ πριν την ίδρυση του κράτους το 1948.

Σειρήνες ήχησαν για δύο λεπτά σε όλη τη χώρα το πρωί για τη μνήμη των νεκρών.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότερες από 700 ισραηλινοί μέλη δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 620 στρατιωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa