Weather Icon

Πολεμικός «πυρετός» επικρατεί στη Λιβύη

Ο «στριμωγμένος» στην πρωτεύουσα Τρίπολη και τις γύρω περιοχές Λίβυος δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται πως έχει πλήρως απωλέσει κάθε προσπάθεια ανακατάληψης της υπόλοιπης χώρας που έχει περιέλθει στα χέρια των εξεγερμένων.Χθες απέστειλε δυνάμεις προς τα δυτικά και τα ανατολικά αλλά σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες οι επιθέσεις του δεν διάρκεσαν παραπάνω από έξι ώρες και απέβησαν πλήρως άκαρπες απέναντι στις δυνάμεις των επαναστατών αποτυγχάνοντας να ανακαταλάβουν έστω και μία μικρή πόλη.

Οι δυνάμεις της εξέγερσης επανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μάσρα Ελ Μπρέγκα, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι πραγματοποίησαν επιλεκτικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Ατζνταμπίγια, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στόχος των επιθέσεων ήταν όπως φαίνεται αποθήκη πυρομαχικών στα περίχωρα της πόλης, η οποία είχε δεχθεί επίθεση και πριν από δύο ημέρες , σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι στόχος των επιδρομών ήταν στρατιωτική βάση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την πόλη.

Η πόλη Ατζνταμπίγια βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά της Βεγγάζης, επίκεντρο της λιβυκής εξέγερσης. “Πιθανόν να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, πιθανόν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα (στον Καντάφι)”, δήλωσε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου στο πρακτορείο Ρόιτερς.
“Προσπάθησαν να πάρουν τη Μπρέγκα σήμερα το πρωί, αλλά απέτυχαν.Βρίσκεται και πάλι στα χέρια των επαναστατών.Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε είδος ψυχολογικού πολέμου για να κρατήσει αυτές τις πόλεις σε ένταση”, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην Ατζνταμπίγια δήλωσε ότι η πόλη είναι σταθερή και οι άνθρωποι οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση.Προς το παρόν, πρόκειται για περιορισμένες επιθέσεις με επιλεγμένους στόχους.

Αντίθετα, σε διπλωματικό επίπεδο ο Καντάφι απώλεσε και την υποστήριξη της Ρωσίας που τον αποκάλεσε «ζωντανό πολιτικό πτώμα που δεν έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο και πρέπει να παραιτηθεί» ενώ ο αμερικανικός στόλος προσεγγίζει τα λιβυκά παράλια με σκοπό να επιβάλει με τα αεροπλάνα του ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, κάτι που θα απαγορεύσει στον Καντάφι να χρησιμοποιήσει εναντίον των εξεγερμένων όσα αεροπλάνα του έχουν απομείνει.

Επίσης μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη η κατάσταση επιδεινώνεται όχι μόνο επειδή πολλές συνοικίες έχουν περάσει στα χέρια των εξεγερμένων αλλά κι επειδή εμφανίζονται πια ελλείψεις σε βασικά είδη καθώς η πόλη είναι αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα.
http://www.elzoni.gr, http://www.express.gr, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube