Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Μαρτίου 2011

500 πεζοναύτες στη Βάση της Σούδας

500 πεζοναύτες στη Βάση της Σούδας



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ∆ΗΜΑΚΑΣ
ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ εντός των προσεχών ωρών στην αµερικανική βάση της Σούδας 400-500 πάνοπλοι αµερικανοί πεζοναύτες, και τις επόµενες ηµέρεςένα ελικοπτεροφόρο που έχει δυνατότητες αεροµεταφοράς κοµάντος σε «καυτές»περιοχές.
Ο αµερικανικός σχεδιασµός για ανακατάταξη δυνάµεων στη Μεσόγειο καιη µετακίνησή τουςκοντά στη Λιβύη, που ίσως περιλαµβάνει και την Ιταλία, συµπίπτει µε την ανάπτυξη ανοιχτά της Λιβύης της αντιτροµοκρατικής αρµάδας της Μεσογείου και µε την πύκνωση των πτήσεων του γιγαντιαίου αµερικανικού “ιπτάµενου κατασκόπου”, που εξορµά από τη Σούδα υποκλέπτοντας ό, τι εκπέµπεται από τη Λιβύη. Το Λονδίνο έχει εντάξει στα στρατιωτικά του σχέδια και τη µεταφοράµαχητικών αεροσκαφών στη Βάσητου Ακρωτηρίου στην Κύπρο προκαλώντας πονοκέφαλο στη Λευκωσία.
Η κίνηση των Αµερικανών γιααποστολή δυνάµεων στη Σούδα και στηνευρύτερη περιοχή ερµηνεύεται απόδιπλωµατικές πηγές ως προσπάθεια της Ουάσιγκτον µε διπλό κατ’ αρχάς στόχο:
Πρώτον, προκειµένου αφενόςνα στριµώξει το καθεστώςΚαντάφι για να σταµατήσει τους βοµβαρδισµούς των αντιπάλων του και να εγκαταλείψει την εξουσία και αφετέρου για να πιέσει τους δυτικούς συµµάχους να συµφωνήσουν στη λήψη και στρατιωτικών µέτρων στο πλαίσιο υλοποίησης της αρχικής απόφασης του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, όπως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και η στρατιωτική στήριξη αποστολών ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
∆εύτερον, προς το εσωτερικότων ΗΠΑ προκειµένου η κυβέρνηση Οµπάµα µε µια ‘’δυναµική παρουσία και επίδειξη αποφασιστικότητας’’ να αποκρούσειτην οξεία κριτική από τους αντιπάλους τηςκαι µέσα ενηµέρωσης για ‘’αβουλία’’ και για το ότι δεν προέβλεψε ούτε επηρέασε τις εξελίξεις στη Β. Αφρική.
Για την άφιξη των δυνάµεών τους, οι Αµερικανοί ειδοποίησαν ήδη την Αθήνα και το ΝΑΤΟ, χωρίς να δώσουν ακριβή σχέδια ως προς το τι προτίθεται να κάνουν ούτε φυσικά χρονοδιαγράµµατα – ίσως αυτό προκύψει κατά τις επαφές που θα έχει σήµερα στην Αθήνα ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Γκόρντον, ο πρώτος αµερικανός αξιωµατούχος που φθάνει στην περιοχή µετά τις εξεγέρσεις. ∆ιπλωµατικές και στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η άφιξη δυνάµεων καλύπτεται από το συµβατικό πλαίσιο που ισχύει, εφόσον δεν αλλάζει ηµορφή της ‘’ευκολίας’’.
Στο µεταξύ ανοιχτά της Λιβύης έχουν αναπτυχθεί περίπου 20 πολεµικά πλοία – αµερικανικά (2), βρετανικά (2), ιταλικά (5), γερµανικά (3), τουρκικά(4) και από ένα (1) ολλανδικό, γαλλικό, ισπανικόκαι ελληνικό. Μερικά ακόµα µετακινούνται ή είναι κοντά σε ετοιµότητα, όπως δύο ελληνικά στη Σούδα. Από την αµερικανική αεροπορική βάση της Σούδας το αµερικανικό αεροσκάφος RC-135 – γνωστό ως ‘’γουρονοµύτης’’ – κάνεικαθηµερινά πολλές ώρες πτήσης συλλέγοντας µε τα ευαίσθητα ‘’αυτιά’’ του πληροφορίες από συνοµιλίες ή από κινήσεις αεροσκαφών.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube