REAL TIME |

Weather Icon

Επίθεση Μπερίσα στους εισηγητές της έκθεσης για το λαθρεμπόριο οργάνων

Λάβρος κατά του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα του εμπορίου οργάνων στο Κόσοβο, Ντικ Μάρτι, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Βαριές κατηγορίες κατά του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση του παράνομου εμπορίου οργάνων στο Κόσοβο και την Αλβανία, Ντικ Μάρτι, εξαπέλυσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, μετά την υιοθέτηση της έκθεσης του Ελβετού γερουσιαστή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).
Ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε «ρατσιστή» τον Ντικ Μάρτι, ενώ υποστήριξε πως η αντι-αλβανική προπαγάνδα ξεκίνησε στη Σερβία από την εποχή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
«Θέλω να υπογραμμίσω εκ νέου ότι η έκθεση του Ντικ Μάρτι είναι ρατσιστική. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι αυτές οι κατηγορίες (που περιλαμβάνονται την έκθεση Μάρτι) δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκίνησαν με την προπαγάνδα του Μιλόσεβιτς, μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά του «Σαντάμ των Βαλκανίων». Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν ερευνηθεί και αποδείχθηκαν λανθασμένοι», δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα.

Επανέλαβε δε ότι η Αλβανία είναι ανοιχτή σε έρευνα κάθε πιθαμής της επικράτειάς της σε ό,τι αφορά τα όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Περίεργος» ο ρόλος της Χάγης

Αιχμές για το ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στην υπόθεση εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων άφησε ο Ελβετός γερουσιαστής, Ντικ Μάρτι, που πρόσφατα συνέταξε έκθεση για το θέμα. «Δεν κατηγορώ το Δικαστήριο για συνωμοσία», επισήμανε, αναφερόμενος στην απόφαση των δικαστών να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία για το εμπόριο οργάνων στα Βαλκάνια. «Σίγουρα δεν είναι φυσιολογική διαδικασία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ειδικά όταν δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, τα στοιχεία δεν καταστρέφονται». Στην έκθεσή του, ο Μάρτι, ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, «φωτογραφίζει» τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ως επικεφαλής δικτύου διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων. Τα ευρήματά του επιβεβαιώθηκαν από απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ όπου ο Θάτσι χαρακτηρίζεται «το μεγάλο ψάρι» του οργανωμένου εγκλήματος.

Διαλεύκανση
Σε ψήφισμά της, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί τις κυβερνήσεις σε Βελιγράδι, Πρίστινα και Τίρανα να λάβουν μέτρα για τη διαλεύκανση της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Ζητά επίσης την υιοθέτηση αποτελεσματικού προγράμματος για την προστασία των μαρτύρων στην έρευνα του Μάρτι, αφού στη δίκη των αδελφών Χαραντινάι, κανένας από τους 40 μάρτυρες που είχαν μιλήσει στους εισαγγελείς δεν προσήλθε στο δικαστήριο ενώ ορισμένοι εξ αυτών δολοφονήθηκαν.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube