Weather Icon
Γενικά θέματα , Γερμανία 7 Ιανουαρίου 2011

Αντιφατικά μηνύματα μάς στέλνουν οι Γερμανοί

Της Μικαέλλας Λοίζου
Υποστηρίζουμε σθεναρά όλες τις προσπάθειες για κατάληξη σε καλή λύση και για να ξεπεραστεί η αφόρητη διαίρεση της χώρας», δήλωσε χθες ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο Γκότφριντ Τσάιτς, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης επ’ ευκαιρία της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην Κύπρο την Τρίτη. Όπως εξήγησε ο κ. Τσάιτς, υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και των εμπειριών στη Γερμανία, γι’ αυτό και ο γερμανικός λαός κατανοεί την κατάσταση στο νησί μας.

Η επίσκεψη
Ο Γερμανός Πρέσβης σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο από αρχηγό της γερμανικής Κυβέρνησης, ενώ, αντίθετα, από το 1962 είχε επισκεφθεί ο Μακάριος τη Γερμανία. «Η κ. Μέρκελ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας σε όλες τις πτυχές της πολιτικής, του πολιτισμού, της οικονομίας και των κοινών αξιών, που είναι σημαντικές για την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε.», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι, κατά τη μονοήμερη παραμονή της στην Κύπρο, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και θα επισκεφθεί το Κέντρο Γκαίτε, ενώ τόνισε ότι δεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα. Αναφερόμενος στο γεγονός πως η επίσκεψη θα είναι ιδιαίτερα σύντομη, είπε ότι «είναι ζήτημα περιεχομένου και ποιότητας», επισημαίνοντας ότι το γεγονός και μόνο ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, έχει τη δική του αξία.

Όπως εξήγησε, αν και η ημερήσια διάταξη θα καθοριστεί τελευταία στιγμή, αναλόγως των εξελίξεων, θεωρείται σαφές ότι θα συζητηθούν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, το Μεσανατολικό και ζητήματα που αφορούν την Ευρωζώνη, τη διεύρυνση της Ε.Ε. και τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα του διαλόγου του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, θα ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση, πρόσθεσε.

Η Γερμανία ζητά ρόλο
Όπως επισήμανε ο Γκότφριντ Τσάιτς σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, η Γερμανία εκφράζει ενδιαφέρον να διαδραματίσει ένα ρόλο προς την κατεύθυνση του τερματισμού της διαίρεσης της Κύπρου, καθώς δεν μένει ανεπηρέαστη από την κατάσταση που επικρατεί. Η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ισχύει και για την Κύπρο, υπογράμμισε. Η Κύπρος, πρόσθεσε, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς η Γερμανία επέλυσε το θέμα του περιουσιακού, αν και παραδέχθηκε ότι η εμπειρία της χώρας του δεν μπορεί να αποτελέσει συνταγή για την Κύπρο, παρά μόνο να δώσει κάποιες ιδέες, οι οποίες εάν αναπροσαρμοστούν κατάλληλα, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η Καγκελάριος, με την επίσκεψή της, αποδεικνύει μια βασική αρχή της ευρωπαϊκής της πολιτικής, ότι, δηλαδή, για τη Γερμανία δεν υπάρχουν μικροί ή μεγάλοι εταίροι στην Ε.Ε.», ανέφερε, επίσης, ο Γερμανός Πρέσβης. Τόνισε, μάλιστα, ότι το μήνυμα της Καγκελαρίου είναι ότι «η Γερμανία είναι πολύ κοντά σας» και προσβλέπει με χαρά σ’ αυτήν την επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν εκπτώσεις στην Ε.Ε.
Ερωτηθείς σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο κ. Τσάιτς δήλωσε ότι η χώρα του αναγνωρίζει ότι η Τουρκία είναι «σημαντική γειτονική χώρα» και η διαδικασία είναι ανοιχτή γι’ αυτήν, όμως «δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις». «Υποστηρίζουμε τη διαδικασία αλλά θα πρέπει να δούμε πώς είναι οι εξελίξεις. Δεν εξαρτάται μόνο από την Ε.Ε. αλλά εξαρτάται και από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους κανόνες», τόνισε. Όπως ανέφερε ο Γερμανός Πρέσβης, όσες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε., πρέπει να δεσμεύονται και να εφαρμόζουν χωρίς περιορισμούς το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη συμβίωση και συνεργία δυνάμεων».
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ήταν λάθος να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε., δεδομένου του πολιτικού προβλήματος που συνεχίζει να υφίσταται, ο κ. Τσάιτς δήλωσε ότι «η πολιτική είναι επικίνδυνη από την αρχή. Δεν έχεις ποτέ εγγυήσεις ότι τα πράγματα θα πάνε όπως τα περιμένεις». Απέρριψε, ωστόσο, τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι «δεν ήταν λάθος, είμαστε μαζί και αυτό είναι που μετρά».

Σχέσεις Κύπρου-Γερμανίας
Η Κύπρος και η Γερμανία, σύμφωνα με τον Γκότφριντ Τσάιτς, έχουν άριστες σχέσεις, που βασίζονται σε αλληλοκατανόηση και συμπάθεια ανάμεσα στους δύο λαούς αλλά και την κοινή γραμμή των θεμελιωδών αρχών της Ε.Ε. Πέραν τούτου, σημείωσε, υπάρχουν και οικονομικοί δεσμοί, κυρίως σε σχέση με τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Η χώρα του, πρόσθεσε, είναι μεγάλος εισαγωγέας κυπριακών προϊόντων, ενώ στην Κύπρο είναι πασιφανής η παρουσία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Επισήμανε, δε, τα περιθώρια που υπάρχουν και τις προοπτικές που δημιουργούνται, για εμβάθυνση των σχέσεων στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό τομέα.

«Σταματήστε να μας δημιουργείτε προβλήματα στην Ε.Ε.»
Πολύ διαφορετική άποψη από το Γερμανό Πρέσβη φαίνεται να έχει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Ρούπρεκτ Πόλεντς, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της κ. Μέρκελ (CDU). Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ» υποστήριξε ότι το άλυτο Κυπριακό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην «επιδιωκόμενη από όλους στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ», η οποία είναι ελλιπής και αυτό είναι εμφανές από την αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την άποψη του Πόλεντς, μπορεί να διατηρήσει τις θέσεις της για το «στάτους» του νησιού, αλλά πρέπει να συναινέσει, ώστε «να επιτραπεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να διεξάγει εμπόριο- και μάλιστα απευθείας εμπόριο». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να μας πει να… παραδειγματιστούμε από το εξαίσιο παράδειγμα της Ταϊβάν, επισημαίνοντας ότι και το Πεκίνο επιμένει στην «πολιτική της μιας Κίνας» αλλά επιτρέπει στην Ταϊβάν απευθείας εμπόριο.

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, πάντως, δεν βλέπει και τόσο θερμά την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε. και προτιμά κάποιου είδους ειδική σχέση, καθώς συχνά θέτει ζήτημα χάσματος σε διάφορα επίπεδα, ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία. Ο ίδιος παραδέχεται ότι οι φιλοτουρκικές του θέσεις εντάσσονται σε μια εσωκομματική μειοψηφία αλλά παρουσιάζεται αμετακίνητος, εκφράζοντάς τις μάλιστα και σε βιβλίο που εξέδωσε. http://www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube