Weather Icon
Γενικά θέματα , Γερμανία 12 Ιανουαρίου 2011

Η Τουρκία στο σκαμνί ενώπιον της Μέρκελ

Τις παρενοχλήσεις της Τουρκίας, στις προσπάθειες της Κύπρου για έρευνες, εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, κατήγγειλε χθες, ενώπιον της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ και απαντώντας σε ερωτήσεις για αναφορές που υπήρξαν, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να προβεί σε εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Τουρκία παρενοχλεί την όλη προσπάθεια με αεροπλάνα και πολεμικά πλοία.

«Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η Τουρκία μας ταλαιπωρεί και μας παρενοχλεί στην προσπάθειά μας, με αεροπλάνα να υπερίπτανται και πολεμικά πλοία να παρενοχλούν, και την ίδια ώρα θέλει να ανοίξει και το κεφάλαιο ενέργεια, όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία. Αυτή είναι λογική του παραλόγου. Αυτή η πολιτική των κανονιοφόρων και του χωροφύλακα πρέπει να τερματιστεί από την Τουρκία, εάν θέλει να λογίζεται και να είναι ένα κράτος σύγχρονο, το οποίο θέλει να μπει στην οικογένεια της ΕΕ», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι κράτος ανεξάρτητο, κράτος μέλος του ΟΗΕ και πλήρες μέλος της ΕΕ, και άλλων διεθνών οργανισμών και τόνισε:

«Οι χώρες, στα πλαίσια του ΟΗΕ το 1982, έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη ή και σε ζώνες που γειτνιάζουν με άλλες χώρες, αφού συνυπογράψει με αυτές τις χώρες, να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο.

Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να μας πει ‘εσείς κύριε, επειδή υποφέρετε από την κατοχή, επειδή η χώρα σας είναι διαιρεμένη ένεκα στρατιωτικής εισβολής άλλης χώρας, δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε τέτοιες έρευνες’. Πρόκειται για λογική του παραλόγου, την οποία δυστυχώς υλοποιεί η Τουρκία», είπε.

«Δεν μπορεί να μας κρατά αιχμάλωτους»
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ένα επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δεν θα επωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι.

«Εμείς λέμε -τόνισε- ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια, πρώτα απ’ όλα, για την έρευνα και την εξόρυξη και για την εκμετάλλευση. Εάν όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία θα είναι άτεγκτη και θα αρνείται λύση στο Κυπριακό, νομίζω ότι δεν μπορεί να κρατά αιχμάλωτη και την Κύπρο, για να μην αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο που πιθανό να υπάρχει στο βυθό του θαλάσσιου χώρου».http://www.sigmalive.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube