Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Αυγούστου 2010

“Ενεργοποίηση” αντιπυραυλικής ασπίδας στη νότια Ευρώπη

“Ενεργοποίηση” αντιπυραυλικής ασπίδας στη νότια Ευρώπη

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο να ενεργοποιήσει την αντιπυραυλική ασπίδα στη νότια Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βελτιώσει την άμυνα στην περιφέρεια εν όψει της “απειλής” πυραυλικής επίθεσης “από το Ιράν”, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post.

Επικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου, η εφημερίδα ανέφερε ότι το υπουργείο ‘Αμυνας των ΗΠΑ πλησιάζει στην επίτευξη συμφωνίας για την εγκατάσταση ενός σημαντικού σταθμού ραντάρ στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία.Η εγκατάσταση του ισχυρού ραντάρ θα καταστήσει εφικτή την ενεργοποίηση της πρώτης “φάσης” της ασπίδας το 2011, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Σεπτέμβριο του 2009 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε ένα από τα σχέδια για την δημιουργία αντιπυραυλικής άμυνας που προωθούσε ο προκάτοχός του Τζορτζ Ου.
Μπους και περιλάμβανε την εγκατάσταση ισχυρού ραντάρ στην Τσεχία και 10 συστήματα αναχαίτισης πυραύλων στην Πολωνία ως το 2013.

Το σχέδιο εξόργιζε τη Ρωσία, με την Μόσχα να κάνει λόγο για απειλή στο κατώφλι της, παρά το ότι η Ουάσινγκτον επέμενε ότι στόχος της ήταν να αποτρέψει επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ωστόσο, κατά την Ποστ, ένα άλλο σχέδιο για την προστασία της νότιας Ευρώπης από πυραυλικές επιθέσεις εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

Ο στρατός των ΗΠΑ συνεργάζεται επίσης με το Ισραήλ και άλλες χώρες στον Περσικό Κόλπο για την ενίσχυση και αναβάθμιση της αντιπυραυλικής τους άμυνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ένα ραντάρ στο Ισραήλ το 2008 και εξετάζουν την εγκατάσταση άλλου ενός σε Αραβική χώρα στην περιοχή του Κόλπου, ανέφερε η εφημερίδα.Τα ραντάρ αυτά προσφέρουν έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση εκτοξεύσεων πυραύλων από το Ιράν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ.

Τα συστήματα στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και στον Κόλπο είναι τεχνικά διαφορετικά και σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, πάντα κατά το δημοσίευμα, αλλά έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπο που επιτρέπει την ταυτόχρονη αξιοποίησή τους από, ή και από, το στρατό των ΗΠΑ.
Το ραντάρ στο Ισραήλ χειρίζεται προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που παρέχουν πληροφόρηση σε σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο, κατά το δημοσίευμα της Ποστ.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube