Weather Icon

ΝΑΤΟ: Ισχυροί οι Ταλιμπάν στην Κανταχάρ

ΝΑΤΟ: Ισχυροί οι Ταλιμπάν στην Κανταχάρ

Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει την μεγάλη ισχύ των Ταλιμπάν στην περιοχή της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αρμόδιος για κοινωνικές υποθέσεις στο Αφγανιστάν, Μαρκ Σέντγουιλ αναγνώρισε σήμερα ότι οι Ταλιμπάν είναι πολύ ισχυροί στην επαρχία του Κανταχάρ έναντι των δυτικών δυνάμεων και του αφγανικού στρατού που έχουν προχωρήσει εδώ και ένα μήνα σε μια μεγάλη επίθεση.

«Οι Ταλιμπάν είναι ισχυροί» στην αφγανική αυτή επαρχία και μάλιστα «κυριαρχούν σε ορισμένα τμήματα και περιοχές που βρίσκονται εκτός της επαρχιακής πρωτεύουσας Κανταχάρ», δήλωσε ο κ. Σέντγουιλ μιλώντας στον Τύπο από το Ισλαμαμπάντ όπου έχει συνομιλίες με εκπροσώπους της πακιστανικής κυβέρνησης με θέμα το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Επανέλαβε ότι η επίθεση στο Κανταχάρ κατά των εξεγερμένων στην έδρα τους θα ενισχυθεί σταδιακά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν την αποστολή στο Αφγανιστάν μεγάλης στρατιωτικής ενίσχυσης των διεθνών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα αυτή, και έτσι από 130 χιλιάδες άνδρες θα φτάσουν τις 150 χιλιάδες μέχρι το καλοκαίρι, με τα δύο τρίτα των δυνάμεων αυτών να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Στόχος της επίθεσης που γίνεται τώρα είναι να ξανατεθεί υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης του πρόεδρου Χαμίντ Καρζάι αυτή η σημαντική επαρχία που έως τώρα θεωρείται περίπου ως η πρωτεύουσα των Ταλιμπάν από την εποχή που είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν (1996-2001).

«Η επίθεση είναι ουσιαστικά μια σειρά προσπαθειών, όχι κατ ανάγκην επιχειρήσεων στρατιωτικών αλλά προσπαθειών για την ενίσχυση και βελτίωση της ασφάλειας στην πόλη και στην περιφέρειά της», εξήγησε ο κ. Σέντγουιλ.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι η όλη επιχείρηση «επιθυμούμε να διεξαχθεί με τρόπο όσο το δυνατόν πιο ειρηνικό, ώστε οι πολίτες της περιοχής να δουν σύντομα μια πραγματική βελτίωση της ασφάλειας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube