Weather Icon

ΠΓΔΜ: Υπερβολικά χρονοβόρες οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

ΠΓΔΜ: Υπερβολικά χρονοβόρες οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

«Υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα» θεωρούν οι ΗΠΑ ότι έχουν διαρκέσει οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως ανέφερε από τα Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον.

Όπως δήλωσε ο ίδιος «το ζήτημα της ονομασίας είναι καθοριστικό για την απεμπλοκή των διαδικασιών ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Μακεδονίας και γι’ αυτό η χώρα πρέπει να εργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα. Όταν συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ θα είναι σθεναροί υποστηρικτές της συμφωνίας που θα επιτευχθεί».

Στη συνέχεια ο Γκόρντον καταδίκασε τα ένοπλα επεισόδια που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την σταθερότητα και ασφάλεια στην ΠΓΔΜ. ΣΤα Σκόπια, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος (DUI) Aλί Αχμέτι.

Μετά τη συνάντηση του με τον Φίλιπ Γκόρντον, ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έφθασε πλέον η στιγμή για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, γεγονός που θα συμβάλει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας. Σύμφωνα με την άποψη των ΗΠΑ, το επόμενο γεγονός το οποίο είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό, είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου, στην Πορτογαλία. Μέχρι τότε, η διαδικασία (σ.σ. των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει αυτές τις ημέρες».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του, στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, του εξέφρασε τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το θέμα της ονομασίας.
Agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube