Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Απριλίου 2010

Συνάντηση των ηγετών Τουρκίας- Αρμενίας

Συνάντηση των ηγετών Τουρκίας- Αρμενίας

..Τα ψηφίσματα που έχουν εγκριθεί από διάφορα κοινοβούλια για την Αρμενική Γενοκτονία δεν συνεπάγονται και κάποιο όφελος για την Αρμενία δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Απορρίπτουμε τις κατηγορίες για γενοκτονία το 1915, θωρούμε άδικη και μονομερή την απόφαση αυτή των κοινοβουλίων,θεωρούμε ότι η ιστορία θα πρέπει να μελετηθεί και να εκτιμηθεί από τους ιστορικούς όχι απο τα κοινοβούλια….
…ένα λεπτομερές ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το γερμανικό ARD TV. με τίτλο Called &‘Aghet’(Catastrophe) και στο οποίο εμπεριέχεται νέο υλικό, και υπογραμμίζεται η παθητική συμμετοχή των Γερμανών αξιωματικών (Συμμάχων των Οθωμανών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο) στην Αρμενική γενοκτονία και το γεγονός ότι το Βερολίνο γνώριζε τα όσα συνέβαιναν στην Ανατολία”….

Οι ηγέτες της Αρμενίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στα περιθώρια της συνόδου στην Ουάσιγκτον.
Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε χθες στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί την περίπτωση να εξαρτηθεί η πορεία εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων από «προκαταβολικές προϋποθέσεις», ανακοίνωσε η αρμενική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στα περιθώρια της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, τονίζεται στο ανακοινωθέν. Η συνάντηση είχε οργανωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εμποδίζουν την προσέγγιση.

«Συναντήθηκα το πρωί με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Η θέση μας ήταν και παραμένει σαφής: η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλεί με την Αρμενία και με τους Αρμενίους θέτοντας προκαταβολικά προϋποθέσεις», δηλώνεται στο ανακοινωθέν.«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το θέμα της Γενοκτονίας, ή να προσποιηθούμε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει κάποιον θετικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», την αρμενική περιοχή που διεκδικεί και το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ο Σαρκισιάν.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της συνόδου της Ουάσιγκτον.

Τα ψηφίσματα που έχουν εγκριθεί από διάφορα κοινοβούλια για την Αρμενική Γενοκτονία δεν συνεπάγονται και κάποιο όφελος για την Αρμενία δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Απορρίπτουμε τις κατηγορίες για γενοκτονία το 1915, θωρούμε άδικη και μονομερή την απόφαση αυτή των κοινοβουλίων,θεωρούμε ότι η ιστορία θα πρέπει να μελετηθεί και να εκτιμηθεί από τους ιστορικούς όχι απο τα κοινοβούλια. Εχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για το άνοιγμα των αρχείων της περιόδου εκείνης, επιθυμούμε να πράξουν και άλλα κράτη το ίδιο και υπενθύμισε στον Πρόεδρο Sargsyan την πρόταση του απο το 2005 για την δημιουργία επιτροπής κοινών ιστορικών, μια πρωτοβουλία στην οποία η Αρμενία δεν έχει απαντήσει ακόμα.(H αρμενική πλευρά έχει εκφράσει επανειλημμένα τη θέση της στη δημιουργία αυτών των επιτροπών).

Η επικύρωση των πρωτοκόλλων είναι αδύνατη, όπως όπως καταγράφεται σε δημοσίευμα της Zaman και αναζητούνται τρόποι για να ξεφύγει η Τουρκία απο την δύσκολη θέση.Σε αυτή την προσπάθεια επιστρατεύεται και ένα λεπτομερές ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το γερμανικό ARD TV. με τίτλο Called &‘Aghet’(Catastrophe) και στο οποίο εμπεριέχεται νέο υλικό, και υπογραμμίζεται η παθητική συμμετοχή των Γερμανών αξιωματικών (Συμμάχων των Οθωμανών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο) στην Αρμενική γενοκτονία και το γεγονός ότι το Βερολίνο γνώριζε τα όσα συνέβαιναν στην Ανατολία”.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ενόχληση του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα για την στάση της Τουρκίας και για τον φόβο ότι ο χρόνος είναι ανασταλτικός παράγοντας στην διαδικασία συμφιλίωσης Αρμενίας και Τουρκίας καθώς οι πολιτικές δυνάμεις στην Αρμενία οι οποίες είναι κατά της διαδικασίας εξομάλυνσης είναι δυνατόν να υπερισχύσουν του νυν προέδρου Σερζ Σαρκισιάν στις επικείμενες εκλογές.
kathimerini.gr,news.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube