Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Απριλίου 2010

Η Αρμενία έδειξε τα όριά της στην Τουρκία

Η Αρμενία έδειξε τα όριά της στην Τουρκία

Την «κόκκινη γραμμή» της Αρμενίας απέναντι στην Τουρκία τόσο στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων όσο και στη διένεξη με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση διαμεσολάβησης, παρουσίασε χτες ο Αρμένιος πρόεδρος, Σερζ Σαρκισιάν (φωτογραφία) από την Ουάσινγκτον.

Ο Σαρκισιάν κατέστησε σαφές στην τουρκική ηγεσία ότι δεν ανέχεται να ορίζει η Αγκυρα προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία που υπογράφτηκε πέρσι στην Ελβετία γύρω από την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και το άνοιγμα των συνόρων τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αμφισβητείται η γενοκτονία και απέρριψε την πρόταση των Τούρκων να διαμεσολαβήσουν στην κρίση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Σαρκισιάν παρουσίασε τη στάση της αρμενικής ηγεσίας έπειτα από τις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και αντιπροσωπεία των απόδημων Αρμενίων, τους οποίους εξήρε για τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν στη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Στη συνάντησή του με τον Σαρκισιάν, ο Ομπάμα τον ενθάρρυνε να επιδιώξει λύση στο αδιέξοδο που έχει επέλθει με την Τουρκία γύρω από την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ χαρακτήρισε θαρραλέες τις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στον Καύκασο αλλά και την αποτυχία της πολιτικής του περί μηδενικών προβλημάτων επιβεβαίωσε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του.

“Εμείς θα διατηρήσουμε την ειρηνική προοπτική μας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να ασκήσει πίεση στην Τουρκία στα θέματα αυτά, στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες παραχωρήσεις. Ελπίζουμε ότι οι ομόλογοί μας σε αυτό το θέμα είχουν λάβει το μήνυμα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι η μονόπλευρη ειρήνη είναι αδύνατη στο Νότιο Καύκασο. Η συμφιλίωση Αρμενίας-Τουρκίας δεν είναι επαρκής για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο. Απαιτείται μια συνολική διευθέτηση των ζητημάτων που θα δημιουργήσει κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.Αν η Τουρκία και η Αρμενία αναλάβουν την ευθύνη να προσπαθήσουν και να συμβάλουν στην επίτευξη συνολικής ειρήνης στη Νότιο Καύκασο, στη συνέχεια, το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τα πρωτόκολλα στο προσεχές μέλλον. Αυτό δεν θα διευκολύνει μόνο την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο εθνών αλλά θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον και την μόνιμη ύπαρξη ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.

Η Άγκυρα θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα ότι η διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επίλυση της διένεξης Καραμπάχ।Μιλώντας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ (την οποία και θεωρεί αδύνατη), ο Νταβούτογλου δήλωσε: “οι ΗΠΑ έχουν τώρα δύο επιλογές: ή να ανατρέψουν την συνολική πρόοδο που επιτεύχθηκε στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και γενικά στον Νότιο Καύκασο, ή να συνεχίσουν την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή. Νομίζουμε ότι θα επιλέξει τη δεύτερη οδό.”
agelioforos.gr,news.am/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube