Weather Icon

Βαθιά ανάσα με 30 δισ. ευρώ

Κλείδωσε το ποσό της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Το επιτόκιο θα είναι 5% σταθερό και κάτω από 4% κυμαινόμενο.

Στο δανεισμό, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εφόσον και όταν η Ελλάδα το ζητήσει, θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης.

Υστερα από την διάρκειας περίπου δύο ωρών τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, το έκτακτο αυτό Eurogroup οριστικοποίησε ότι το ποσό της ευρωπαϊκής βοήθειας που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα θα φθάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το (δυνητικά) δανειζόμενο ποσό θα εκταμιευθεί με σταθερό επιτόκιο 5% ως προς το ένα του μέρος και κυμαινόμενο επιτόκιο 4% για το υπόλοιπο τμήμα.

Πρόκειται για δανεισμό με την τεχνική φόρμουλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που διευκρίνισε επίσης ότι ο ορισμός του ποσού δεν σημαίνει και ταυτόχρονη ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.

«H δομή της βοήθειας είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις αγορές για τις δανειακές της ανάγκες», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, που χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία που παρέσχε η ελληνική κυβέρνηση σχετικα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το Α΄τρίμηνο.

Παπακωνσταντίνου: Πολύ σημαντική απόφαση

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, καθώς, όπως είπε, το πλαίσιο στήριξης πήρε συγκεκριμένη μορφή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές, συμπλήρωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι με την απόφαση αυτή αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας και επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δίωρη τηλεδιάσκεψη – θρίλερ

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι της Κυριακής και επί δύο ώρες χαρακτηρίστηκε από μία … εκκωφαντική σιωπή στη ροή των κάθε πληροφοορίας ή πρόβλεψης. Το γεγονός της σύγκλησης του τηλε-Eurogroup ήταν βεβαίως αφ’ εαυτού θετικό αφού εάν δεν υπήρχε στα σκαριά συμφωνία το πιθανότερο ήταν να μην συγκληθεί καθόλου. Ωστόσο η στάση της γερμανικής πλευράς που όλο τον προηγούμενο καιρό επέμενε ο δανεισμός της Ελλάδας να γίνει με όρους αγοράς, παρέμενε κρίσιμη για την έκβαση της “συνεδρίασης”.

Οπως μετέδιδε πάντως από το πρωί το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανία ήταν έτοιμη να συμφωνήσει ώστε το πακέτο του ευρωπαϊκού σκέλους της βοήθειας προς την Ελλάδα να δοθεί με ευνοϊκότερο επιτόκιο, υπαναχωρώντας έτσι από την αρχική της θέση ότι τα εν λόγω δάνεια δεν μπορεί να είναι «επιχορηγούμενα».

Πάντως, τα διμερή ευρωπαϊκά δάνεια θα χορηγηθούν, εκτιμά το Bloomberg, με επιτόκια υψηλότερα από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, (περίπου 8 εκατ. δολάρια) το οποίο θα συμμετάσχει επίσης στο πακέτο διάσωσης. Και αυτό για να ικανοποιηθούν ως ένα βαθμό και οι απαιτήσεις της Γερμανίας που ζητεί ο δανεισμός της χώρας μας να μην είναι σε καμία περίπτωση «επιχορηγούμενος».

ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube