Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Μαρτίου 2010

Θύελλα για την απέλαση Αρμενίων


Η εφημερίδα Times σε χθεσινό της άρθρο επικρίνει έντονα τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη δήλωσή του και την συνδέει με την γενοκτονία των Αρμενίων.Την σκυτάλη πήραν σήμερα τα Τουρκικά Μ.Μ.Ε.: «Οχι, αγαπητέ πρωθυπουργέ. Να μην αγγίξετε τους Αρμενίους, αλλά να τους προστατέψετε», προτρέπει ο Μπιράντ στην ηλεκτρονική έκδοση της «Χουριέτ».«Δεν υπήρχε χειρότερη στιγμή για να πει κάτι τέτοιο, ούτε μπορούσε να βρει χειρότερη λέξη από την «απέλαση». Ο,τι κι αν είχε στο μυαλό του, το μόνο που πέτυχε είναι να βλάψει την Τουρκία», επεσήμανε ο γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντής του CNN Turk.

«Είναι δυνατόν να είπε τέτοιο πράγμα ο πρωθυπουργός μας; Δεν πίστευα στα αυτιά μου», αγανάκτησε ο διάσημος Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ με την απειλή του Ερντογάν στο BBC, ότι «θα απελάσει τους 100.000 παράνομους Αρμένιους μετανάστες» από την Τουρκία. Και ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Εντβαρντ Ναλμπαντιάν, θύμισε με το δίκιο του πως «με κάτι τέτοιες δηλώσεις ξεκίνησε η γενοκτονία μας το 1915».

«Οχι, αγαπητέ πρωθυπουργέ. Να μην αγγίξετε τους Αρμενίους, αλλά να τους προστατέψετε», προτρέπει ο Μπιράντ στην ηλεκτρονική έκδοση της «Χουριέτ».

«Φαντάζεστε», πρόσθεσε, «την τουρκική αστυνομία να συλλαμβάνει Αρμενίους μπροστά στις κάμερες και να τους πηγαίνει στα σύνορα; Ολος ο κόσμος θα πει: δείτε πώς ξαναδιώχνουν οι Τούρκοι τους Αρμένιους. Ιδού ο δεύτερος διωγμός».

Την οργή του Μπιράντ για την άγαρμπη διπλωματικά συμπεριφορά του Ερντογάν συμμερίστηκε ακόμη και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, στελέχη του οποίου έχουν επίσης ζητήσει την απέλαση των Αρμενίων «λαθρομεταναστών».

«Πρόκειται για ατυχείς και απαράδεκτες δηλώσεις. Εμείς ζητάμε να μην κυρωθούν τα πρωτόκολλα με την Αρμενία, αλλά αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα να κακομεταχειρίζεσαι απλούς μεροκαματιάρηδες που δουλεύουν στην Τουρκία», βγήκε στον Ερντογάν από τα… αριστερά ο αρχηγός του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Απάντηση από ΑΚΡ
Μολονότι ο Ερντογάν σύνδεσε ευθέως τις απελάσεις με τα ψηφίσματα στην αμερικανική και τη σουηδική Βουλή, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε απλώς να υπογραμμίσει τη «μεγαθυμία» του τουρκικού λαού, χωρίς να σκοπεύει να πραγματοποιήσει στα αλήθεια την απειλή του.

Oλα αυτά ενώ την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για την πολιτική της σε βάρος των μειονοτήτων, χαρακτηρίζοντας παράνομη την απαγόρευση χρήσης του όρου «Οικουμενικός» από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Για την Εργκενεκόν-Νέες συλλήψεις στρατιωτικών

Νέο μπαράζ συλλήψεων υπόπτων της Εργκενεκόν εξαπέλυσε χθες η τουρκική Αστυνομία σε τουλάχιστον οκτώ πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Μαγνησία, Καισάρεια, Ντιγιαρμπακίρ, Σεβάστεια, Ζονγκουλντάγ κ.ά.).

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών καναλιών, έως αργά είχαν συλληφθεί 28 εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί. Η τρίτη φουρνιά συλληφθέντων της Εργκενεκόν ανήκει στο δίκτυο του πρώην υποδιοικητή των Ειδικών Μονάδων της Αστυνομίας, Ιμπραχίμ Σαχίν, που είχε σχηματίσει «ομάδες θανάτου» για τη διεξαγωγή δολοφονιών με στόχο την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης.

Γιάννης Παπαδάτος
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube