Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 14 Φεβρουαρίου 2010

“Η Κληρονομιά της Τουρκίας στην Ευρώπη:Ενας νέος ρόλος για την “Μακεδονία”;

Βαθιά στα Βαλκάνια η μικρή “Μακεδονία” διατηρεί μια διαχρονική αγάπη για την Τουρκία η οποία κυβέρνησε για πέντε αιώνες. Στην ίδια την Τουρκία, η αμοιβαιότητα καταγράφεται αυτή την περίοδο απο μια δημοφιλής σειρά με τίτλο “Αντίο Ρωμυλία”

Έναν αιώνα πριν, η “Μακεδονία” υπέστη δεινά κατά τη διάρκεια της αντι-οθωμανικής εξεγέρσης. Οι παλιές έχθρες έχουν ξεχαστεί καθώς η Τουρκία στηρίζει την “Μακεδονία” με οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες την ανεξαρτητοποίηση της απο την Γιουγκοσλαβία το 1991. Ήταν ένα δύσκολος δρόμος η “Μακεδονία” δεν αμφισβητήθηκε μόνο από το κομμουνιστικό καθεστώς αλλά συνεχίζει να υφίσταται την κωλυσιεργία από την Ελλάδα για το όνομα της ως χώρα. Σέ όλη αυτή την πορεία η Τουρκία είναι ένας σταθερός σύμμαχος τόσο λόγω των πολιτικών συμφερόντων της όσο και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Η ανάδειξη και η προώθηση της Τουρκικής κληρονομιάς της “Μακεδονίας ” θα βοηθήσει και τις δύο χώρες, οι οποίες και είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε, στην επίτευξη των οικονομικών, πολιτιστικών και διπλωματικών στόχων

Η κυβέρνηση της “Μακεδονίας” επενδύει πολλά στην “αρχαία κληρονομιά της” , στην ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας της και στην προστασία των μνημείων της (αρχαία Σλαβομακεδόνικα, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά).Οι οικονομικοί πόροι για αυτή την προσπάθεια είναι περιορισμένοι (ευθύνεται και η αντιπαράθεση με την Ελλάδα) και παράλληλα εξαιτίας της προσήλωσης στην “Αρχαία Μακεδονική κληρονομιά” τα οθωμανικά μνημεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης έχουν παραμεληθεί. Οι αρχες της “Μακεδονίας” είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Τουρκία πρός την κατεύθυνση αυτή.

Η “Μακεδονία” είναι όλο και πιο ελκυστική στους Τούρκους επισκέπτες. Η τηλεοπτική σειρά “Αντίο Ρωμυλία” βοήθησε να δημιουργηθεί μια πρωτόγνωρη δημοτικότητα για τη “Μακεδονία” στην Τουρκία.Η Φιλόδοξη εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί ως «Οθωμανική νοσταλγία” .Ωστόσο, στα Βαλκάνια, η αυξημένη τουρκική παρουσία μπορεί να βοηθήσει μόνο σταθερότητα. Παράλληλα καθώς η στάση της Ευρώπης πάνω σε θέματα όπως το Κοσσυφοπέδιο, και η διαμάχη “Μακεδονίας”-Ελλάδα σχετικά με τό όνομα καθιστά την ζωτικό εταίρο. Η Τουρκία και η “Μακεδονία” είναι και οι δύο υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν. Η “Μακεδονία” πρέπει να τύχει της διπλωματικής και οικονομικής υποστήριξης της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία μπορεί να τονίσει τον ιστορικό της ρόλο της στη “Μακεδονία” ώστε να καταδείξει ότι αποτελεί εδώ και χρόνια κομμάτι της Ευρώπης.

“Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά έχει γίνει αναπόσπαστο του μέρος του Βαλκανικού πολιτιστικού ιστού,”. “Η Μακεδονία” αναγνωρίζει τώρα το δικό της κομμάτι σε αυτήν την κληρονομιά.»Η ιστορική συμβολή της Τουρκίας στην πολιτιστική κληρονομιά της “Μακεδονίας” αποτελεί μια σοφή μακροπρόθεσμη στρατηγική.Η προώθηση της τουρκικής κουλτούρας παραμένει εν την γενέσει της όμως η σκέψη αυτή υπάρχει και η προστασία της τουρκικής κληρονομιάς αποτελεί σοβαρή ευθύνη.

todayszaman.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube