Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 17 Οκτωβρίου 2009

Έκκληση της Τουρκίας στο Ισραήλ για τη Γάζα

Αυστηρή κριτική και ταυτόχρονα έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη λωρίδα της Γάζα, έκανε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος μίλησε για “ανθρωπιστική τραγωδία” στην Γάζα, αποκλείοντας την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων για όσο διάστημα υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι και οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

“Αυτό που επιθυμούμε είναι να μπει τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, να ξεκινήσουν πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις- τόσο για τους Πλαιστίνιους όσο και για την Συρία – και κυρίως να ξαναδώσουμε προτεραιότητα στην ειρήνη στην περιοχή”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

“Μόλις επιστρέψουμε στο δρόμο της ειρήνης οι σχέσεις εμπιστοσύνης με το Ισραήλ θα αποκατασταθούν στο σημείο που ήταν και πριν”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή επίθεση στην Γάζα στο τέλος του προηγούμενου έτους επέφερε “ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες ειρήνευσης”.

Αναφερόμενος στην ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ο Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι “για όσο διάστημα συνεχίζεται η ανθρωπιστική τραγωδία στην Γάζα, δεν θα ήθελα να μας ζητάνε να εμφανιστούμε σε φωτογραφία” με τους ισραηλινούς στρατιώτες.

“Αν και για οκτώ μήνες δεν έχει εκτοξευθεί ούτε ένας πύραυλος από την Γάζα προς το Ισραήλ, τα παιδιά στην Γάζα δεν έχουν σχολεία, οι άνθρωποι δεν έχουν σπίτια… Πώς μια χώρα όπως η Τουρκία μπορεί να παραμείνει σιωπηλή για αυτό το θέμα;”, δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, όταν η Τουρκία επέκρινε έντονα τη μαζική ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Προηγήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, μια άλλη διαμάχη ανάμεσα στις δυο χώρες, όταν η Τουρκία απαγόρευσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του Ισραήλ σε διεθνή αεροπορικά γυμνάσια, στην Τουρκία, και η προβολή πριν από λίγες ημέρες από τουρκικό κανάλι μιας τηλεοπτικής σειράς στην οποία εμφανίζονται ισραηλινοί στρατιώτες να σκοτώνουν εν ψυχρώ μικρούς παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο.
news.ert.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube