Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ανησυχία Ουάσινγκτον για την πώληση ρωσικών όπλων στη Βενεζουέλα

Ανησυχία Ουάσινγκτον για την πώληση ρωσικών όπλων στη Βενεζουέλα

To ρωσικής κατασκευής άρμα μάχης Τ-90
Ανησυχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι το σχέδιο της Βενεζουέλας να αγοράσει όπλα αξίας 2 δισ. δολ. από τη Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία συμφώνησε να δώσει στη χώρα του δάνειο ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολ. για την αγορά 92 αρμάτων και αντιαεροπορικών πυραύλων προηγμένης τεχνολογίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι, είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για αυτή τη συμφωνία.

«Έχουμε γενικά ανησυχίες για τη δεδηλωμένη επιθυμία της Βενεζουέλας να αυξήσει το οπλοστάσιό της, κάτι που πιστεύουμε ότι αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη σταθερότητα στο δυτικό ημισφαίριο», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Αυτά που θέλουν να αγοράσουν και αυτά που αγοράζουν υπερτερούν όλων των άλλων χωρών της Νότιας Αμερικής. Και, φυσικά, ανησυχούμε για μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή», πρόσθεσε ο Κέλι.

Τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα έχει αγοράσει όπλα αξίας 4 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και 24 μαχητικά τύπου Sukhoi. Οι επικριτές του Καράκας υποστηρίζουν ότι πυροδοτεί έτσι μια κούρσα εξοπλισμών στη Λατινική Αμερική, ωστόσο ο Τσάβες λέει ότι εκσυγχρονίζει το στρατό της χώρας για αμυντικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Nαυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube