Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Σεπτεμβρίου 2009

Από ντέρμπι, φιλικό

Ενας χρόνος πέρασε από το εναρκτήριο λάκτισμα της διπλωματίας του ποδοσφαίρου μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας και οι δύο ιστορικοί εχθροί βαδίζουν ολοταχώς σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.

Ηταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έκανε τη μεγάλη έκπληξη και παρακολούθησε μαζί με τον αρμένιο ομόλογό του, Σερζ Σαρκισιάν, τον επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων των δύο χωρών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μαραθώνιες παρασκηνιακές συνομιλίες, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ταυτόχρονα πρωτόκολλο σύναψης διπλωματικών σχέσεων και έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στην Ελβετία με χρονοδιάγραμμα έξι εβδομάδων ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν από τον επαναληπτικό αγώνα των δύο εθνικών ομάδων που θα διεξαχθεί στην Προύσα, στις 14 Οκτωβρίου.

Αν και στο ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο ένας νικητής, στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που οι νικητές μπορεί να είναι δύο. Παρά τα αγκάθια της γενοκτονίας των Αρμενίων και της κατοχής από την Αρμενία του 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, η συμφωνία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εκτός κι αν υπονομευτεί την τελευταία στιγμή από τους ακραίους εθνικιστές στο Ερεβάν.Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη του έτους και ένα αγκάθι στον νότιο Καύκασο θα μπει στο δρόμο της εξομάλυνσης με σημαντικές επιπτώσεις στην σταθερότητα μιάς περιοχής που θυμίζει τα προ 20ετίας ταραγμένα και εύφλεκτα Βαλκάνια. Η τουρκο-αρμενική προσέγγιση ήρθε με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και είναι πράγματι σπάνιο Ρώσοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι να συνεργάζονται στενά στην επιτυχημένη επίλυση ενός γόρδιου δεσμού που δεν λύνεται με το σπαθί, αλλά με τη διπλωματία.

Ο Γκιουλ φθάνει στο Ερεβάν και «κάνει παιχνίδι»

Στην ίδια λογική, αν και με περισσότερα προβλήματα, προχωράει και ο διάλογος Αρμενίων και Αζέρων για την κατοχή του Καραμπάχ και των άλλων αζερικών εδαφών που κατέχει παράνομα (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) η Αρμενία. Αν μέσα στον επόμενο χρόνο λυθούν αυτές οι δύο ιστορικές διαμάχες μέσα από διαπραγματεύσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς επωφελείς για όλους τους εμπλεκομένους, ο νότιος Καύκασος θα απαλλαγεί από το φόβο της αστάθειας και θα ανοίξει μια νέα εποχή ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Πρακτικά, το μόνο μελανό σημείο στο χάρτη θα παραμένει η Γεωργία, που πιθανότατα θα πληρώνει διαχρονικά το βαρύ τίμημα της τυχοδιωκτικής πολιτικής του προέδρου της, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η απόσχιση της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας από τη Γεωργία, η (εξίσου παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) ανεξαρτητοποίησή τους και η οργανική ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία μοιάζουν χωρίς επιστροφή.

Αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσει η Δύση για την εκβιαστική και επίσης παράνομη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Οι Ρώσοι φαίνονται απόλυτα αποφασισμένοι να βοηθήσουν ως υπεύθυνη δύναμη στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων στον Καύκασο, εξαιρουμένου του γεωργιανού ζητήματος, το οποίο η Μόσχα θεωρεί «λυμένο».
ENET.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube