Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Σεπτεμβρίου 2009

Το κόστος της κρίσης: 10.000 για τον κάθε πολίτη

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν δαπανήσει κατά μέσο όρο 10.000 για τον κάθε πολίτη στα πλαίσια των προσπαθειών τους να «νικήσουν» την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα που δόθηκαν στους υπουργούς οικονομικών των χωρών του G20, οι εν λόγω χώρες έχουν δαπανήσει το συνολικό ποσό των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τις μεγαλύτερες δαπάνες είχαν οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, με τους Βρετανούς να ξοδεύουν περισσότερα: 94% του ΑΕΠ της χώρας, σε σχέση με το 25% που δαπάνησαν οι Αμερικανοί – κατ’ αντιστοιχία, 30.000 λίρες ανά άτομο στη Μ. Βρετανία, 10.000 δολάρια στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δαπανών ήταν με τη μορφή παροχής βοήθειας σε τράπεζες: ποσά τα οποία, καθώς η έξοδος από την κρίση γίνεται πραγματικότητα, αναμένεται να επιστραφούν στα χέρια των κυβερνήσεων, αλλά όχι σε ποσοστό 100%.

Απώλειες

Οι ιδιωτικός τομέας εκτιμάται ότι σημείωσε απώλειες ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 2/3 σημειώθηκαν από μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Citigroup και η RBS.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες για να επανέλθει η κατάσταση όσον αφορά τις δανειοδοτικές/ δανειοληπτικές δραστηριότητες στα προ της κρίσης δεδομένα- χωρίς να ληφθεί υπόψιν η επίδραση που η οικονομική κρίση είχε στην ψυχολογία των επενδυτών παγκοσμίως, οι οποίοι πλέον πιστεύεται πως πλέον θα είναι πολύ πιο συντηρητικοί στις επιλογές τους.

Σε διεθνές επίπεδο, η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα σημειώσει συρρίκνωση της τάξης του 2,3% (ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων), κάτι το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς την πορεία της ανεργίας. Αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η διεθνής οικονομία αναπτύσσεται κατά 2%, τότε γίνεται αντιληπτή η έκταση του προβλήματος.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις, για να μπορέσουν να δώσουν τα «πακέτα» οικονομικής ενίσχυσης, οι κυβερνήσεις δανείστηκαν δισεκατομμύρια δολάρια: στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι, εντός διαστήματος πέντε ετών, θα αυξηθεί στα 1,4 τρισ. λίρες από τα 600 δισ. όπου βρίσκεται τώρα. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν από αυτά τα χρέη θα είναι οι φορολογούμενοι.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube