Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Αυγούστου 2009

Στο «κόκκινο» και πάλι οι σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία

Στο «κόκκινο» και πάλι οι σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία

Ανακωχή, τέλος
Περίπου ένα 24ωρο κράτησε η «ανακωχή» μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας και του ομολόγου του της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε.
Το Σάββατο ο Ούγκο Τσάβες αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Μπογκοτά, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την κολομβιανή κυβέρνηση ότι στρατιώτες της εισήλθαν στο έδαφος της Βενεζουέλας.
«Η απειλή εις βάρος μας μεγαλώνει. Καλώ το λαό σε πολεμική ετοιμότητα!» είπε ο Ούγκο Τσάβες στη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, Κολομβιανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Ορινόκο και εισήλθαν στο έδαφος της Βενεζουέλας. Όταν οι στρατιώτες της Βενεζουέλας έσπευσαν στο σημείο, οι Κολομβιανοί είχαν φύγει.
«Πρόκειται για πρόκληση της κυβέρνησης Ουρίμπε. Οι γιάνκηδες άρχισαν να διατάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» κατέληξε.
Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του προέδρου της Κολομβίας να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας του με τις ΗΠΑ.
Μάλιστα ο πρόεδρος πραγματοποίησε περιοδεία σε επτά χώρες της Νοτίου Αμερικής, προκειμένου να εξηγήσει τη φύση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Έντονα αντέδρασε ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι κινήσεις Ουρίμπε μπορεί να οδηγήσουν τη Νότιο Αμερική σε στρατιωτική ανάφλεξη.
Μάλιστα, αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβίας, απόφαση που ανακάλεσε το περασμένο Σάββατο.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube