Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Ιουλίου 2009

Εκδηλώσεις μνήμης στη Βρετανία

Με τελετή ανύψωσης της κυπριακής σημαίας μαζί με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε χώρο έξω από το οίκημα του Θεάτρου Τέχνης, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής Camden Town, εγκαινιάσθηκαν χθες βράδυ οι εκδηλώσεις της παροικίας Ηνωμένου Βασιλείου, από αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που θα έχουν το αποκορύφωμα τους την προσεχή Κυριακή, με τη μεγάλη ετήσια πορεία προς την πλατεία Trafalgar, όπου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο.

Η χθεσινοβραδυνή εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Θέατρο Τέχνης υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, περιελάμβανε ομιλία του Διευθυντή του Θεάτρου Γιώργου Ευγενίου, για τη σημασία της παραδοσιακής εκδήλωσης ανύψωσης της κυπριακής σημαίας, που είχε καθιερωθεί από τον Δήμο του Κάμντεν, όπως και για το χρέος της παροικίας να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης , εξήρε την αγωνιστική παρουσία του Θεάτρου Τέχνης στις κινητοποιήσεις της παροικίας, όπως και στις πολιτιστικές δραστηριότητες της και απηύθυνε έκκληση για μαζική υποστήριξη στις εκδηλώσεις της εβδομάδας. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή και της χορωδίας-ορχήστρας της Ενωσης Κυπρίων Αγγλίας υπό τη διεύθυνση του Μιχαλάκη Μιχαηλούδη.

«Μια λύση για την Κύπρο – από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους»
Εξάλλου, απόψε πραγματοποιείται σε αίθουσα της Βουλής συγκέντρωση για το Κυπριακό με ειδικό θέμα «Μια λύση για την Κύπρο – από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους», που διοργανώνεται από ομάδα βουλευτών και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα σε συνεργασία με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία. Ενωρίτερα, έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων, με διοργανωτή την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας.

Getting it wrong – Getting it right
Αύριο βράδυ πραγματοποιείται από τον οργανισμό Lobby for Cyprus, στο Θέατρο Τέχνης, σεμινάριο με θέμα Getting it wrong – Getting it right γύρω από τις αποκαλύψεις του βιβλίου του Martin Pachard, με ομιλητές τον ίδιο το συγγραφέα και τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Hertfordshire Κλέαρχο Κυριακίδη.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Το απόγευμα του Σαββάτου η Ένωση Κυπρίων Αγγλίας διοργανώνει συγκέντρωση καταδίκης του χουντικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής , στην αίθουσα Saint Monica’s , βόρειο Λονδίνο, με ομιλητές τους Δημάρχους Αμμοχώστου, Μόρφου και Λαπήθου , Αλέξη Γαλανό, Χαράλαμπο Πίττα και Άθω Ελευθερίου, αντίστοιχα και τον πρόεδρο της ΕΚΑ, Βασίλη Μαύρου.

Η πορεία της Κυριακής θα έχει σαν σημείο εκκίνησης την πλατεία Belgrave, όπου βρίσκεται η τουρκική πρεσβεία μπροστά από την οποία θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία διαμαρτυρίας. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης, επικεφαλής αντιπροσωπείας θα επιδώσει έγγραφο διαμαρτυρίας για την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Η πορεία θα περάσει από κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας προτού καταλήξει στην πλατεία. Ο κ. Δρουσιώτης θα ηγηθεί πάλι αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας για επίδοση εγγράφου στην πρωθυπουργία .

Κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Θα μιλήσουν, επίσης, εκτός από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, βουλευτές και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το βράδυ του Σαββάτου η Γραμματεία της Ομοσπονδίας θα φιλοξενήσει σε δείπνο τον κ. Συλικιώτη στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας .
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube