Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Ιουλίου 2009

Μπακογιάννη: «Πολυσύνθετο το ζήτημα της μετανάστευσης»

Μπακογιάννη: «Πολυσύνθετο το ζήτημα της μετανάστευσης»

Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη σε εκδήλωση του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες.
«Την εξισορρόπηση της ανάγκης για φύλαξη των εθνικών μας συνόρων με την ανάγκη δίκαιης παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, που έχουν ξερριζωθεί από τον τόπο τους», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και όχι μόνον στα λόγια» προς τις χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις.
Με αφορμή την εκδήλωση για «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση» της κοινωνίας έναντι των προσφύγων, που οργάνωσε το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, με τη συμπαράσταση του υπουργείου Εξωτερικών, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στα χτεσινά γεγονότα της Πάτρας, λέγοντας ότι η κατάσταση, που επικρατούσε εκεί επί 12 χρόνια, ήταν στίγμα για τον ελληνικό πολιτισμό», και ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες του ελληνικού κράτους, με προτεραιότητα στα παιδιά.
Στην ομιλία της η υπουργός τόνισε την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος. Αναφέρθηκε στα στοιχεία του 2008, σύμφωνα με τα οποία, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια, ορισμένοι από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι εντός των συνόρων των χωρών τους και υπογράμμισε ότι το 80% του αριθμού αυτού, επιβαρύνει τα αναπτυσσόμενα κράτη.
Σημειώνεται ότι οι χώρες που φιλοξένησαν τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων την περασμένη χρονιά ήταν το Πακιστάν, με 1,8 εκατ., η Συρία με 1,1 εκατ., το Ιράν με 1 εκατ., η Γερμανία με περίπου 600.000 και η Ιορδανία με 500.000.
«Πραγματοποιούμε κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης», είπε η κα Μπακογιάννη, απευθυνόμενη προς τους ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή η εκδήλωση «δουλεύεται πολύ πριν έρθει στην κορυφή της πολιτικής και δημοσιογραφικής ατζέντας και πολύ πριν τις ευρωεκλογές».
Στο ερώτημα, που έθεσε η ίδια, αν είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή να ενημερώσουμε γι αυτό το θέμα, όταν στα σημεία εισόδου μεταναστών, οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους, η κα Μπακογιάννη άδραξε την ευκαιρία να κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τον τόπο τους αναζητώντας απλώς μια καλύτερη τύχη, αλλά επειδή απειλείται η ζωή τους από εμφυλίους, θρησκευτικές ή φυλεκτικές διώξεις, γεγονός που αποτυπώνεται σε κείμενα του διεθνούς δικαίου, όπως η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και η Σύμβαση της Καρταχένα του 1984, οι οποίες ορίζουν την έννοια του πρόσφυγα και τα δικαιώματά του.
«Η διαφορά αυτή πρέπει να γίνει αντιληπτή», επισήμανε η υπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι «χρειάζονται υποδομές και πόροι, ώστε να ισορροπήσει η ανάγκη προστασίας των συνόρων με την ανάγκη παροχής ασύλου».
Σημείωσε, επίσης, ότι η αίτηση ασύλου ασκείται πολλές φορές καταχρηστικά και δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός του πρόσφυγα από τον οικονομικό μετανάστη, τόσο λόγω της απουσίας υποδομών στις χώρες προέλευσης, που θα επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του, όσο και εξαιτίας των διώξεων, που μπορεί να υφίσταται εκεί.
«Αυτά τα ξέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», υπογράμμισε η υπουργός και συνόψισε τις ελληνικές θέσεις, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχει συναντίληψη και κοινή δράση. Άσκηση πολιτικής πίεσης σε τρίτες χώρες για συμφωνίες επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών, διάθεση πόρων για τη φύλαξη των συνόρων και διασφάλιση του ασύλου. Προληπτική και παρεμβατική πολιτική της ΕΕ για την αποτροπή συγκρούσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και καλύτερος συντονισμός στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, για την αντιμετώπιση των αιτίων της φτώχειας και της ανάπτυξης».
«Η ΕΕ δεν έχει στείλει ακόμη χρήματα στο Πακιστάν, το οποίο έχει πρόβλημα εσωτερικής μετανάστευσης με τεράστιες διαστάσεις. Οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από τον ρυθμό, που παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις», πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη, καταλήγοντας πως «υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, και των ΜΜΕ και της κοινωνίας».
Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική ή ξενοφοβική, παρά τα αρνητικά «ανακλαστικά» που δημιουργεί το υψηλό ποσοστό μεταναστών που σωρεύτηκε ξαφνικά σε μια έως πρότινος σχεδόν μονοπολιτιστική και μονοθρησκευτική χώρα, όπως η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έγινε ξαφνικά μια κοινωνία με πάνω από 12% μετανάστες. Υπάρχει πάντα ένα μέτρο που αν ξεπεραστεί δημιουργεί τέτοια ανακλαστικά», είπε.
Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι «ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά, έχουμε υπάρξει πρόσφυγες, εξόριστοι, μετανάστες. Αλλά για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης, όχι μόνον στα λόγια, αλλά στην πράξη».
Για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα, ερωτηθείσα η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι άλλαξε τη νομοθεσία για ταχύτερη παροχή ασύλου και δημιουργεί κέντρα υποδοχής, «όχι με συνθήκες όπως αυτές 12 χρόνια στην Πάτρα, που ήταν στίγμα για τον ελληνικό πολιτισμό», ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία σε προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού, «τα οποία θεωρούμε ότι δίνουν διέξοδο».
Για τη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, είπε ότι «η Τουρκία δεν την τιμά» και ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή και να δουλέψουμε μαζί για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος (διακινητές) και η ΕΕ να βοηθήσει την Τουρκία να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με τις γειτονικές της χώρες, για να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα με τη μετανάστευση».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube