REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Ιουνίου 2009

Σκληρότερες κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σκληρότερες κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει ομόφωνα υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Βορείου Κορέας

Απάντηση για την πυρηνική δοκιμή
Είκοσι μέρες μετά τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της Βορείου Κορέας και έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την Παρασκευή την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά του διεθνώς απομονωμένου κομμουνιστικού καθεστώτος, ενισχύοντας το εμπάργκο στα όπλα και το εμπόριο.
Σε συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εγκρίθηκε το ψήφισμα 1874 που εισηγήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την τιμωρία της Πιονγιάνγκ για την πυρηνική δοκιμή της 25ης Μαΐου.
Αμφότερες Κίνα και Ρωσία, που αντιστέκονταν σε σκληρά μέτρα κατά της Βορείου Κορέας γεγονός που καθυστερούσε τις διαβουλεύσεις, συντάχθηκαν με το ψήφισμα, το οποίο είναι πλέον δεσμευτικό βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη τιμωρούν τη Βόρειο Κορέα για την πυρηνική δοκιμή της 25ης Μαΐου, τη δεύτερη στην ιστορία της, τις αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις πυραύλων και τη διατήρηση του πυρηνικού προγράμματος σε καταστρατήση της διεθνούς συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης.
Η πυρηνική δοκιμή καταδικάζεται με τους πιο αυστηρούς όρους, επιβάλλονται στην Πιονγιάνγκ αυστηρότερα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα, απαγορεύονται όλες οι εξαγωγές όπλων και περιορίζονται στο ελάχιστο οι επιτρεπόμενες εισαγωγές, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο ΟΗΕ θέτει σε λειτουργία ένα ενισχυμένο σύστημα επιθεώρησης της εναέριας, θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς φορτίων με προορισμό ή προέλευση τη Βόρειο Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών στν ανοιχτή θάλασσα. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα κατάσχεσης και καταστροφής προϊόντων που διακινούνται κατά παράβαση των κυρώσεων.
Το ψήφισμα προβλέπει ακόμη την επέκταση το πάγωμα βορειοκορεατικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Στόχος του ψήφισματος είναι να εμποδίσει τις πυρηνικές και βαλλιστικές δραστηριότητες του σταλινικού καθεστώτος και να μειώσει δραστικά τα εισοδήματα που εξασφαλίζει από τις πωλήσεις όπλων και τεχνολογίας.

Αναμένουν προκλήσεις οι ΗΠΑ
Μετά την έγκριση της απόφασης οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «δεν θα τους προκαλέσει έκπληξη» εάν η Βόρειος Κορέα απαντήσει στις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ με νέες προκλητικές πράξεις, όπως μια τρίτη πυρηνική δοκιμή
Με δεδομένο το παρελθόν και την τάση της Βορείου Κορέας για ανεύθυνες και επικίνδυνες ενέργειες, δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν απαντήσει σε αυτό το καθεστώς των πολύ σκληρών κυρώσεων με τρόπο που θα αποτελέσει μια νέα πράξη πρόκλησης και αποσταθεροποίησης» δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγ Γεσουί τόνισε από πλευράς ότι το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το ΣΑ καταδεικνύει την «ακράδαντη αντίθεση» της διεθνούς κοινότητας στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ, την οποία κάλεσε να θέσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε τη Βόρειο Κορέα να τιμήσει τις δέσμευσή της για αποπυρηνικοποίηση, να μην προχωρήσει σε κινήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και να επιστρέψει στις εξαμερείς διαβουλεύσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube