Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουνίου 2009

Νικαράγουα: Πολιτικό άσυλο στον ηγέτη των ιθαγενών του Περού

Νικαράγουα: Πολιτικό άσυλο στον ηγέτη των ιθαγενών του Περού

Πολιτικό άσυλο στον Αλμπέρτο Πισάνγκο, ηγέτη των ιθαγενών του Περού, ο οποίος είχε καταφύγει στην περσβεία της στη Λίμα, παραχώρησε η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τον στρατό και τους Ίντιος.
Οι αρχές της Νικαράγουας θεωρούν ότι ο Πισάνγκο «διώκεται για πολιτικούς λόγους» από την κυβέρνηση του προέδρου του Περού Άλαν Γκαρσία, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στο Περού, Τόμας Μπόρχε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη σχετική απόφαση έλαβε ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα.
Ο Πισάνγκο είχε μεταβεί στην πρεσβεία της Νικαράγουας την Δευτέρα.
Ιθαγενείς καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση του Περού ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 57 μελών των κοινοτήτων τους – αντίθετα, η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στον Πισάνγκο.
«Πρόκειται για μια αυστηρά πολιτική υπόθεση, για κάποιον που διώκεται», δήλωσε ο Μπόρχε, ζητώντας την «κατανόηση» της κυβέρνησης στη Λίμα κι εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα τρωθούν οι διμερείς σχέσεις από την εξέλιξη.
Η κυβέρνηση Γκαρσία θεωρεί τον Πισάνγκο, έναν δάσκαλο 44 ετών που κρυβόταν από την Παρασκευή, ως «υποκινητή» της βίας στην περιοχή Αμασόνας. Εάν προσαχθεί σε δίκη, αντιμετωπίζει έως και 35 χρόνια κάθειρξης.
Τα επεισόδια ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν βία για να διαλύσουν μπλόκο σε δρόμο κοντά στην πόλη Μπάγκουα. Οι ιθαγενείς απέκλεισαν δρόμους στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, τους τελευταίους δύο μήνες, για την ανάκληση νόμων που παραχωρούν εκτάσεις τις οποίες θεωρούν πατρογονικά τους εδάφη σε πολυεθνικές εταιρίες της ενέργειας και των ορυχείων προς εκμετάλλευση.
Τουλάχιστον 24 αστυνομικοί, ανάμεσά τους 11 που είχαν απαχθεί, σκοτώθηκαν. Οι Ίντιος κατηγορούν την αστυνομία ότι σκότωσε πάνω από 40 αμάχους στις συγκρούσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Περού Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία Μπελάουντε δήλωσε ότι «τρεις χώρες», που δεν κατονόμασε, αρνήθηκαν να παραχωρήσουν άσυλο στον Πισάνγκο πριν το αποφασίσει η Νικαράγουα. «Του το αρνήθηκαν διότι δεν νομίζουν ότι το αξίζει», πρόσθεσε. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Περού υπεραμύνθηκε στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) στην Ουάσινγκτον της «νόμιμης άσκησης» του δικαιώματός της να χρησιμοποιεί βία για την καταστολή ταραχών, κάνοντας λόγο δια στόματος της πρέσβειράς της στον OAS Μαρία Σαβάλα για «συνομωσία εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος» στη χώρα.
Ο Γκαρσία προκάλεσε αίσθηση αποκαλώντας «βάρβαρους», «άγριους» και «όχι πολίτες πρώτης κατηγορίας» τους ιθαγενείς. Η Κάρμεν Βιλδόσο, υπουργός αρμόδια για θέματα Γυναικών, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μακρόχρονη παραμέληση των ιθαγενών από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα.
NAFTEMPORIKI
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube