Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 14 Μαΐου 2009

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών ο Αμπντάλα της Ιορδανίας

Η λύση των δύο κρατών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα ΙΙ στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίνν Νετανιάχου.

«Ο βασιλιάς έδωσε έμφαση στο ότι η λύση των δύο κρατών, η οποία αφορά στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και η αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση ειρήνης στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιορδανού μονάρχη.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου αρνείται μέχρι στιγμής να αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών και προσφέρει αντ’αυτού μια «οικονομική ειρήνη» στους Παλαιστίνιους.
«Οποιαδήποτε κουβέντα για οικονομική ενδυνάμωση εκτός του πλαισίου μιας πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους που ζει εν ειρήνη με το Ισραήλ θα απορριφθεί, επειδή δεν θα φέρει την ειρήνη και θα αφήσει εκτεθειμένη την περιοχή σε νέες συγκρούσεις και κρίσεις», σημείωσε ο Ιορδανός μονάρχης.Ο Αμπντάλα κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να «αρχίσει άμεσες και σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή το ταχύτερο δυνατό» και να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα όλων των ειδών στην Ιερουσαλήμ και στα άλλα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία, όπως είπε, αποσκοπεί στο «να αλλάξει την πραγματικότητα στην περιοχή» και να «αδειάσει την ιερή πόλη από τον χριστιανικό και ισλαμικό της πληθυσμό».Η συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη ακολούθησε των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος τον κάλεσε επίσης να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Νετανιάχου αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, στην πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ από τις 31 Μαρτίου που ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνησή του.
«Είναι εντελώς σαφές ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα επαναλάβει την έκκλησή του για δύο κράτη, για δύο λαούς και είμαι βέβαιος ότι ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός δεν θα κάνει μία δήλωση στο ίδιο πνεύμα», δήλωσε ο Ζαλμάν Σόβαλ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, ενόψει των συνομιλιών που θα έχει ο Νετανιάχου την ερχόμενη Δευτέρα με τον Μπαράκ Ομπάμα .
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube