Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Απριλίου 2009

Gazprom: Προς συμφωνία 4,2 δισ. δολ. με την Eni

Gazprom: Προς συμφωνία 4,2 δισ. δολ. με την Eni

Σύμφωνα με την Wall Street Journal
Η Gazprom η Νο1 παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, μπορούσε εδώ και καιρό να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του 20% που κατέχει η Eni στην Gazprom Neft, την πετρελαϊκή της μονάδα. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφραζαν αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική της δυνατότητα να το κάνει.
Συμφωνία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων, για την πώληση του μεριδίου που κατέχει σε ρωσική παραγωγό πετρελαίου στην Gazprom, αναμένεται να υπογράψει σήμερα η ιταλική Eni, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal.
Σημειώνεται ότι η Gazprom, η Νο1 παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, μπορούσε εδώ και καιρό να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του 20% που κατέχει η Eni στην Gazprom Neft, την πετρελαϊκή της μονάδα. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφραζαν αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική της δυνατότητα να το κάνει.
Άτομο προσκείμενο στη συμφωνία, αποκάλυψε πως ο ρωσικός κολοσσός έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, όπως η κρατική VTB.
Η συμφωνία με την Eni έρχεται σε δύσκολη περίοδο για την Gazprom, η οποία έχει δεχθεί πιέσεις από την πτώση των τιμών φυσικού αερίου και την κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη – τον βασικό προορισμό των εξαγωγών της.
Σύμφωνα με την WSJ, η συμφωνία θα υπογραφεί στη Μόσχα από τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και τον ομόλογό του στην Eni, Πάολο Σκαρόνι. Στην τελετή είχε προγραμματιστεί να παραβρεθεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο, τα σχέδιά του άλλαξαν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία.
Η επένδυση της Eni στην Gazprom Neft έχει τις ρίζες της στο ζήτημα της Yukos, η οποία οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και εθνικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Κρεμλίνο. Ο επικεφαλής της, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube