Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 17 Φεβρουαρίου 2009

Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μισή από τη Γη του Ισραήλ

Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μισή από τη Γη του Ισραήλ

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να δώσει σημαντικά εδάφη στους Παλαιστινίους με αντάλλαγμα την ειρήνη. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μισή από τη Γη του Ισραήλ», τόνισε, χρησιμοποιώντας τον βιβλικό όρο για την περιοχή που περιλαμβάνει το σημερινό Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η ίδια εξήγησε πως η αποχώρηση των Ισραηλινών θα είναι τελικά προς το…συμφέρον του Ισραήλ.

Η ΛΙΒΝΙ
Η Λίβνι, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Καντίμα, που απέσπασε 28 έδρες στην αποτελούμενη από 120 Κνεσέτ, στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, προέβη στην παραπάνω δήλωση στο Συνέδριο των Προέδρων Μεγάλων Αμερικανικών Οργανισμών, αναδεικνύοντας άλλη μια διαφορά σε σχέση με τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου αντιτίθεται στις μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους και προτείνει οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας.

Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, ο Νετανιάχου είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μονομερούς αποχώρησης από τα παλαιστινιακά εδάφη. Τόνισε μάλιστα ότι η ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα το 2005, διευκόλυνε τη Χαμάς να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής.
“Ανεξάρτητα από το πώς θα επιτευχθεί η λύση, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αυτοδιοικούνται, αλλά δεν θα πρέπει να έχουν τις εξουσίες εκείνες που θα μπορούσαν να απειλήσουν το κράτος του Ισραήλ”, επισήμανε.
Ύστερα από τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, τόσο ο Νετανιάχου-το κόμμα του οποίου απέσπασε 27 έδρες- όσο και η Λίβνι, ελπίζουν να λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Περες. Παρά τη διαφορά της μιας έδρας στο εκλογικό αποτέλεσμα ανάμεσα στο Καντίμα και στο Λικούντ, το δεξιό μπλοκ στο νέο ισραηλινό κοινοβούλιο είναι περισσότερο ισχυρό, γεγονός που ευνοεί το κόμμα του Νετανιάχου για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
«Δεν θα χάσω χρόνο. Θα σχηματίσω κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό με τους φυσικούς εταίρους του Λικούντ», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και τόνισε ότι θα στραφεί και στο Καντίμα, για τα ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια και την οικονομία.
Η Λίβνι, από την πλευρά της, έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Νετανιάχου την εναλλασσόμενη πρωθυπουργία Καντίμα και Λικούντ.

Ο ΠΕΡΕΣ
Τα επίσημα αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη. Στη συνέχεια ο Περες θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τα 12 κόμματα της νέας βουλής, πριν δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube