Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 7 Φεβρουαρίου 2009

Διαβεβαιώσεις Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν θα εγκαταστήσει πυραύλους αν δεν προχωρήσει η ασπίδα των ΗΠΑ

Διαβεβαιώσεις Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν θα εγκαταστήσει πυραύλους αν δεν προχωρήσει η ασπίδα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποσαφήνισε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταστήσει πυραύλους τύπου Ισκαντέρ στο θύλακο του Καλίνινγκραντ, όπως είχε προαναγγείλει, αν οι ΗΠΑ δεν εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη.
Την δήλωση έκανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σεργκέι Ιβανόφ ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο για την διάσκεψη ασφάλειας του Μονάχου.
«Εξαρχής ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είπε πολύ καθαρά και χωρίς δισταγμό ότι αν δεν υπάρξουν πυραυλικά συστήματα στη Πολωνία και την Τσεχία σαφώς δεν θα εγκατασταθούν [πύραυλοι] Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ», διευκρίνισε ο Ρώσος αξιωματούχος κατά τη…διάσκεψη.
«Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε ότι θα αποφέρουν αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Όπως υπογράμμισε ακόμη ο κ.Ιβανόφ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν μία ευκαιρία να επιλύσουν τη διαμάχη τους μετά την ανάληψη καθηκόντων από νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.
«Αντιμετωπίζουμε νέα κατάσταση. Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να το θέσω προσεκτικά», είπε ο Σεργκέι Ιβανόφ.
Η εγκατάσταση της αμερικανικής ασπίδας έχει επισύρει την οργή της Μόσχας που έχει προειδοποιήσει με μέτρα σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια της Ουάσιγκτον. Ένα από αυτά ήταν και η μεταφορά πύραυλων Ισκαντέρ στο θύλακο του Καλίνινγκραντ, πολύ κοντά στη Πολωνία.
Η διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους είχε προωθήσει την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία (πύραυλοι στη Πολωνία και ραντάρ στη Τσεχία) με σκοπό την αντιμετώπιση απειλών από χώρες όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία αντίθετα θεωρεί ότι το σύστημα είναι απειλή για την ασφάλειά της.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube