Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Οκτωβρίου 2008

Τα “δώρα” της Δύσης στη Γεωργία

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Γεωργία δαπάνησε για εξοπλισμούς περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια τα προηγούμενα χρόνια, ποσό αστρονομικό για τις δυνατότητες της χώρας αυτής, ενώ δέχτηκε και δωρεάν αμυντικό εξοπλισμό από μια σειρά από Νατοϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, η οποία δώρισε στη Γεωργία, εκτός των άλλων, και μια πυραυλάκατο, με αρκετά σύγχρονο εξοπλισμό.
Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μικαήλ Σαακασβίλι, που εκλέχτηκε στο αξίωμά του με τρόπο αμφισβητούμενο, αφού έρρευσε ποταμός μαύρων δολαρίων για άλλη μια έγχρωμη επανάσταση συμφερόντων ΗΠΑ, αντί να εμπεδώσει τη δημοκρατία και να φροντίσει για την ανάπτυξη στη χώρα του και την ευημερία του γεωργιανού λαού, μπήκε σε μια κούρσα εξοπλισμών που εξυπηρετούσαν συμφέροντα και σχεδιασμούς άλλων και επιτιθέμενος στην εναντίον της Ρωσίας, προκάλεσε μια τραγωδία στη Γεωργία, δωρίζοντας στην ουσία μια για πάντα στους Ρώσους το 20% της γεωργιανής επικράτειας. Οι απώλειες δε για τη Γεωργία από την άφρονα και προβοκατόρικη πράξη του Σαακασβίλι δεν περιορίζονται μόνον στην οριστική απώλεια εθνικού εδάφους. Η Γεωργία μετρά και οικονομικές απώλειες αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού, εκτός από το στρατό της που διαλύθηκε, ανατινάχτηκαν στην ουσία ως πυριτιδαποθήκη και οι οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο κύριος οικονομικός εταίρος της μικρής αυτής χώρας του Καυκάσου.
Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να πληρώσει τα σπασμένα ή για την ακρίβεια μέρος των σπασμένων, τη στιγμή που ο κύριος υπεύθυνος της εθνικής καταστροφής της Γεωργίας είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και ο κυρίαρχος άρχων στην Τυφλίδα, ο οποίος δηλώνει μάλιστα όχι μόνον αμετανόητος για ότι έχει πράξει μέχρι σήμερα, αλλά ότι είναι αποφασισμένος και για άλλες, ακόμα πιο καταστροφικές πράξεις για το λαό του και για την ειρήνη στην περιοχή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η βοήθεια μιας μεγάλης δύναμης, που είναι πιστή στην ειρήνη και τη δημοκρατία, όπως είναι ή θέλουμε να είναι η Ε.Ε., πρέπει να βρεθεί τρόπος να διοχετευθεί σε έναν όντως δοκιμαζόμενο λαό και όχι σε ένα καθεστώς και στο περιβάλλον ενός ανθρώπου, που είναι η πηγή των δεινών του γεωργιανού λαού. Ελπίζουμε η Ε.Ε. να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Στις 22 Οκτωβρίου η διάσκεψη των δωρητών για την Γεωργία
Η διάσκεψη των δωρητών για την Γεωργία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις Ενέκο Λανταμπούρου.
Η διάσκεψη αυτή, σε υπουργικό επίπεδο, θα οργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη γαλλική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, είπε ο Λανταμπούρου.
Η οργάνωση αυτής της διάσκεψης είχε ανακοινωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Μόσχα και την Τιφλίδα, αλλά καμία ημερομηνία δεν είχε οριστεί μέχρι τότε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλει με το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ στην ανοικοδόμηση και στο νέο ξεκίνημα της οικονομίας της Γεωργίας για την περίοδο 2008-2010.Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να χορηγήσουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στην Τιφλίδα, από τα οποία τα 570 μέχρι το τέλος του έτους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube