Weather Icon

Η έννοια του κράτους δικαίου στην Τουρκία του Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη
“Για κάθε στρατιώτη που σκοτώνεται στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, πρέπει να σκοτώνουμε ένα μέλος του κόμματος DTP“.
Η προτροπή αυτή δεν ανήκει σε κάποιον θερμοκέφαλο ή έστω σε κάποιον συγγενή θύματος του πολέμου που διεξάγει το τουρκικό κράτος από το 1984 στα βουνά του Βορείου (τουρκικού) Κουρδιστάν. Την προτροπή αυτή έκανε στις 7 Οκτωβρίου 2007, μετά το θάνατο 13 στρατιωτών κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αντάρτες του ΡΚΚ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Bolu Express, σε άρθρο του με τίτλο “Τούρκε, να ποιός είναι ο πραγματικός σου εχθρός”.
O αρθρογράφος της εφημερίδας στο άρθρο του, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του αγώνα για την καταπολέμηση της “τρομοκρατίας” του ΡΚΚ, έγραψε τον κατάλογο με τα ονόματα όλων των βουλευτών, των ανώτερων στελεχών και των δημάρχων που εκλέχτηκαν με το κόμμα DTP, το οποίο θεωρείται η νόμιμη πολιτική έκφραση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Στο άρθρο του ο αρθρογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Ιερό Τουρκικό Έθνος, να ποιός είναι ο εχθρός σου. Οι προδότες-μέλη της διαμελιστικής, τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ από τούδε και στο εξής θα γίνουν στόχος των πολιτών που αγαπούν την πατρίδα. Αντί να τρέχουμε στα βουνά για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες που στήνουν άνανδρες ενέδρες, θα πρέπει να καθαρίσουμε τρία-πέντε μιρκόβια και να τους δώσουμε το εξής μήνημα: Για κάθε έναν δικό μας που σκοτώνετε, εμείς θα σκοτώνουμε πέντε δικούς σας.
Φισικά, θα βρεθούν εκείνοι οι πατριώτες που μπορούν να το πουν και να το κάνουν αυτό. Η εκτέλεση ενός εξ αυτών, για κάθε ένα δικόν μας που γίνεται ιερομάρτυρας, έχει γίνει πλεόν απαίτηση της πλεοψηφείας της κοινωνίας. Ήλθε η ώρα να κόψουμε τα κομμάτια εκείνα που έχουν γίνει γάγγραινα”.
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού, ο βουλευτής Ντιγιαρμπακίρ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του DTP, Selahattin Demirtaş, προσέφυγε στον εισαγγελέα του Μπόλου και έκανε μήνυση εναντίον της εφημερίδας και του αρθρογράφου.
Ο εισαγγελέας, μετά από έρευνα που κράτησε έξι μήνες, θεώρησε ότι το άρθρο δεν παραβιάζει το νόμο, τονίζοντας ότι “πρόκειται για απόψεις που γράφτηκαν μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου”!
Το δικαστήριο αποδέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα, με αποτέλεσμα ο μηνυτής να κάνει έφεση, η οποία εκδικάστηκε στο Κακουργοδικείο του Ντούζτζε.
Και το κακουργοδικείο με τη σειρά του, χαρακτήρισε την πρόταση του εισαγγελέα ορθή, όπως επίσης ορθή και εύστοχη χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου, που αποδέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα.
Ο Κούρδος βουλευτής Duran δήλωσε ότι θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το σκεπτικό ότι αθώωση από τα τουρκικά δικαστήρια μιας τέτοιας πράξης, όπως η δημοσίευση του καταλόγου των στελεχών, βουλευτών και δημάρχων του DTP, ως μέρος ενός άρθρου στο οποίο καλείται ο λαός να διαπράξει δολοφονίες, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία.

Πηγή: MILLIYET

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube