Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαΐου 2009

Τσεχία: “Κόκκινο” στο αμερικανικό ραντάρ;

Την αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων που τοποθετήθηκαν στην περιοχή Μπίρντι της Κεντρικής Τσεχίας, όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί αμερικανικό ραντάρ, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Αμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης της Τσεχίας Μάρτιν Μπάρτακ.Ο εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Αμυνας Αντρέϊ Τσίρτεκ χαρακτήρισε «περιττό» το συρματόπλεγμα χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν η αφαίρεσή του σημαίνει και οριστική ακύρωση των σχεδίων για την εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Κεντρική Ευρώπη.
Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση καθώς και η προηγούμενη τσεχική κυβέρνηση υπέγραψαν πέρυσι το καλοκαίρι συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικού ραντάρ στην κεντρική Τσεχία. Η συμφωνία δεν τέθηκε σε ισχύ καθώς ο προηγούμενος Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ αποφάσισε την «προσωρινή απόσυρσή της», λόγω απροθυμίας των Τσέχων βουλευτών και γερουσιαστών να προβούν στην επικύρωσή της.

Επιπλέον, η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Τσεχίας αποφάσισε να μην ασχοληθεί περαιτέρω με το επίμαχο θέμα του ραντάρ, καθώς οι Τσέχοι Σοσιαλδημοκράτες που πρότειναν τη σύστασή της διαφωνούν με την εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Επιφυλάξεις ως προς την εγκατάσταση του ραντάρ επικρατούν και στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επανεξετάζει τη σκοπιμότητα και το κόστος λειτουργίας του αντιπυραυλικού συστήματος στην Κεντρική Ευρώπη.

Την απόφαση για αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων χαιρέτισαν δήμαρχοι της περιοχής Μπίρντι, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει σύνδεσμο που τασσόταν εναντίον της λειτουργίας του ραντάρ, μολονότι η τσεχική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει τη συναίνεσή τους ανακοινώνοντας δεκάδες αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις κοινότητές τους.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν την περασμένη διετία διαπίστωναν ότι το 70% των Τσέχων διαφωνεί με την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης σε τσεχικό έδαφος.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube