Weather Icon
Βαλκάνια , Ενεργειακά-Αγωγοί 10 Δεκεμβρίου 2009

Η Βουλγαρία ‘παγώνει’ τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης

Η Βουλγαρία ‘παγώνει’ τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης


ΣTIΣ ελληνικές καλένδες απειλείται να μετατεθεί η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, καθώς η Βουλγαρία επανεξετάζει τη συμμετοχή της σε αυτή. Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της χώρας στην κατασκευή του αγωγού, αξίας 1 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί εάν αποφανθεί θετικά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού, την οποία θα εκπονήσει το Yπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας. Σε χθεσινή συνέντευξη Tύπου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η περιβαλλοντική μελέτη για τη συμμετοχή της χώρας του στον αγωγό θα είναι έτοιμη μετά από 18 μήνες.

Εάν το Yπουργείο Περιβάλλοντος δεν επιβεβαιώσει πως το έργο είναι νόμιμο και ανταποκρίνεται στα πρότυπα του κράτους τότε αυτό «πρακτικά είναι ασύμφορο για τη Βουλγαρία», υπογράμμισε ο Μπ. Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «θα σχεδιάσουμε μια περιβαλλοντική βόμβα». Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης τόνισε ότι μελετάται από την αρχή η συμμετοχή της χώρας σε μεγάλα ενεργειακά προγράμματα σε συνεργασία με τη Ρωσία, επιδιώκοντας να προσδιορίσει κατά πόσο υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και τα θέματα της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπήκε ο διαβαλκανικός πετρελαιαγωγός μήκους 300 χιλ. για τη μεταφορά 50 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου ετησίως από το βουλγαρικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το Μπουργκάς στο ελληνικό λιμάνι, την Αλεξανδρούπολη, γιατί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την καταστροφή των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία θα πλήξει τον τουρισμό της χώρας.

Κατά τον Μπόικο Μπορίσοφ ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης δεν θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στη Βουλγαρία. Η Σόφια επανεξετάζει σειρά θεμάτων όπως της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, του αγωγού South Stream, των ρωσικών αδειών παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού από βουλγαρικές επιχειρήσεις και των ρωσικών διεκδικήσεων επί περιουσιακών στοιχείων της καπνοβιομηχανίας Bulgartabak, θέματα το οποία θα απασχολήσουν από αύριο τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο. Οι νέες συμφωνίες για την παροχή φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Η αναθεώρηση των ενεργειακών προγραμμάτων από την κυβέρνηση Μπορίσοφ αποσκοπεί στην απομάκρυνση της Βουλγαρίας από την επιρροή της Μόσχας και τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Eνωση, η οποία προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ είχαν ενθαρρύνει την εκλεγείσα τον Ιούλιο κυβέρνηση της Βουλγαρίας να επανεξετάσει τις ενεργειακές συμφωνίες συνεργασίας.

express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube