Μπαλουχιστάν , Πακιστάν 3 Σεπτεμβρίου 2024

Κύμα βίας στο Βελουχιστάν λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων!

Κύμα βίας στο Βελουχιστάν λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων!

Η αυτονομιστική οργάνωση Balochistan Liberation Army (BLA) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ένα κύμα βίας που εξαπέλυσαν μαχητές την Κυριακή 1/9 σε διάφορες περιοχές του Βελουχιστάν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Σκοτώθηκαν επίσης δέκα στρατιώτες και τέσσερα μέλη του προσωπικού των πακιστανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο Musakhel, μια συνοικία που συνορεύει με το Punjab, 23 άνθρωποι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μετά από έλεγχο των εγγράφων ταυτότητάς τους.

Στα θύματα περιλαμβάνονται οδηγοί φορτηγών που μετέφεραν κάρβουνο και φρούτα στο Παντζάμπ μέσω της εθνικής οδού Loralai – DG Khan. Πυρπολήθηκαν 35 φορτηγά και άλλα οχήματα. Ενώ σε συντονισμένες επιθέσεις μαχητές στόχευαν τις δυνάμεις ασφαλείας και τους πολίτες που κατάγονταν από το Παντζάμπ. Δύο βομβιστές αυτοκτονίας, εκ των οποίων η μία γυναίκα, στόχευσαν τον καταυλισμό του Frontier Corps στη Μπέλα.

Επίσης, απέκλεισαν αρκετούς αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένης της παράκτιας οδού που συνδέει το Γκουαντάρ με το Καράτσι. Η αυτονομιστική οργάνωση Balochistan Liberation Army (BLA) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Σε δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η πτέρυγα μέσων ενημέρωσης του στρατού, ISPR, ανέφερε, «οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απάντησαν αμέσως και απέτρεψαν επιτυχώς τα κακά σχέδια του τρομοκράτη και έστειλαν 21 τρομοκράτες στην κόλαση στις επακόλουθες επιχειρήσεις εκκαθάρισης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την προστασία των τοπικών μάζες.”

Το Βελουχιστάν είναι ανήσυχο τις τελευταίες επτά δεκαετίες λόγω της διάχυτης αίσθησης στέρησης οικονομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Εθνικιστές ηγέτες και ακτιβιστές έχουν πάρει κατά καιρούς τα όπλα εναντίον των κεντρικών κυβερνήσεων. Η παρούσα ανταρσία ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Nawab Akbar Bugti στις 26 Αυγούστου 2006 στο κρησφύγετό του στο Kohlu και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, διάφορες ομάδες ανταρτών λέγεται ότι συγκεντρώθηκαν από τον επίδοξο αντίπαλο του Πακιστάν, Ινδία, κάτω από την ομπρέλα του BLA με ρητό σκοπό την αποσταθεροποίηση αυτής της χώρας. Αυτοί οι μαχητές στόχευαν τις δυνάμεις ασφαλείας, τα κινεζικά συμφέροντα και σκότωσαν πολλούς φτωχούς Πουντζάμπι που εργάζονταν σε διάφορα εργοτάξια.

Ηγέτες εθνικιστικών κομμάτων των Μπαλόχ που πιστεύουν στον δημοκρατικό αγώνα για τα γνήσια δικαιώματα του λαού τους, όπως ο αρχηγός του BNP Akhtar Mengal και ο Dr Abdul Malik Baloch, πρώην Πρωθυπουργός της επαρχίας, παροτρύνουν το Κέντρο να διορθώσει την κατάσταση μέσω διαλόγου με τον οποίο αποκαλούν «θυμωμένο Baloch».

Ως CM, ο Δρ Malik είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο το 2014 για να πείσει τους ηγέτες των ανταρτών που ζούσαν στην εξορία να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως η προσπάθειά του δεν τελεσφόρησε αφού είχε περιορισμένη θητεία. Η εξέγερση συνεχίστηκε και οι αγωνιστές έχουν τώρα εντείνει τον αγώνα τους ενάντια στο πακιστανικό κράτος.

Έχουν εύλογα παράπονα κατά του Κέντρου, ιδιαίτερα την έλλειψη ελέγχου των οικονομικών τους πόρων που επιδεινώνεται περαιτέρω από την απεχθή πρακτική των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Μάρτιο, ο Πρωθυπουργός Sarfaraz Bugti στην ομιλία του στην επαρχιακή συνέλευση είχε προσκαλέσει «οργισμένους ανθρώπους» σε συνομιλίες, λέγοντας ότι ο διάλογος είναι ο σωστός δρόμος για την επίλυση όλων των ζητημάτων και ότι το κόμμα του πιστεύει στον διάλογο και τη συμφιλίωση για την επίλυση οποιασδήποτε σύγκρουσης.

Μετά την τελευταία θηριωδία, ο υπουργός Εσωτερικών Mohsin Naqvi, ενώ κατήγγειλε το «καταστροφικό περιστατικό» ως συνωμοσία για τη δημιουργία αστάθειας στο Πακιστάν και υποσχόμενος ότι θα δοθεί παθιασμένη απάντηση, μίλησε επίσης για αναζήτηση πολιτικής λύσης. Μόνο με την ενδυνάμωση των φιλοομοσπονδιακών εθνικιστών ηγέτες των Μπαλόχ να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό μπορεί το Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τους αντάρτες με αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube