REAL TIME |

Κίνα , Μπαλουχιστάν , Πακιστάν 22 Αυγούστου 2024

Κάλεσμα στον ΟΗΕ να αναλάβει δράση κατά Πακιστάν και Κίνας στο Βελουχιστάν! Φρικαλεότητες από Ισλαμαμπάντ – Εκμετάλλευση πόρων από Πεκίνο

Κάλεσμα στον ΟΗΕ να αναλάβει δράση κατά Πακιστάν και Κίνας στο Βελουχιστάν! Φρικαλεότητες από Ισλαμαμπάντ – Εκμετάλλευση πόρων από Πεκίνο

Η περιοχή υποφέρει από κακές υποδομές, ανεπαρκείς εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φτώχεια και την ανεργία. – Σοβαρές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση των πόρων του Βελουχιστάν από Πακιστάν και Κίνα 

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μπαλούχων προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση στη συνεχιζόμενη κρίση στην επαρχία Βελουχιστάν του Πακιστάν, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας φέρονται να σκοτώνουν και να απαγάγουν ανθρώπους των Μπαλόχ

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μπαλόχ (BHRC), ένας οργανισμός αφιερωμένος στην υπεράσπιση των ανθρώπων των Μπαλόχ, υπέβαλε γραπτή δήλωση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μέσω του Κέντρου για τη Δικαιοσύνη των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών.

Διαμαρτυρίες στο Βελουχιστάν! Aγώνας ενάντια στις φρικαλεότητες και την εκμετάλλευση

Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, ακτιβιστές και οργανώσεις των Μπαλόχ έχουν απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παρέμβαση.

Η δήλωση του BHRC προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση των πόρων του Βελουχιστάν από το Πακιστάν και την αυξανόμενη καταπάτηση από την Κίνα κατά τη διάρκεια της 57ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ζήτησε επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή του Μπαλουχιστάν. Σύμφωνα με το BHRC, παρά τους πλούσιους ορυκτούς του και την πολύτιμη ακτογραμμή του, το Μπαλουχιστάν παραμένει οικονομικά υπανάπτυκτη.

Η περιοχή υποφέρει από κακές υποδομές, ανεπαρκείς εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φτώχεια και την ανεργία.

Η συστηματική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Μπαλουχιστάν από το Πακιστάν, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εμπλοκή της Κίνας ως αποικιακής δύναμης, έχει επιδεινώσει αυτές τις προκλήσεις και έχει προκαλέσει πρωτοφανή ταλαιπωρία στον τοπικό πληθυσμό, ανέφερε η δήλωση.

Το Πακιστάν παραχώρησε τον στρατηγικό έλεγχο της παράκτιας πόλης Gwadar στην Κίνα, επιτρέποντας μεγάλα έργα όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC).

Το BHRC δηλώνεται ότι παρόλο που διατίθενται στο εμπόριο ως αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ωφέλιμες για τον λαό των Μπαλόχ, αυτά τα έργα εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα του Πακιστάν και της Κίνας, προσφέροντας ελάχιστα έως καθόλου οφέλη στον τοπικό πληθυσμό. Η εφαρμογή του CPEC οδήγησε σε μαζικούς εκτοπισμούς, περιβαλλοντική υποβάθμιση και αυξανόμενες ανησυχίες για τη διάβρωση της πολιτιστικής ταυτότητας, της δημογραφικής ισορροπίας και της αυτονομίας του Μπαλουχιστάν.

Το Πακιστάν συνεχίζει τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες στο Βελουχιστάν

 

Η εκμετάλλευση των πόρων του Βελουχιστάν από την Κίνα ήταν εκτεταμένη, καταστρέφοντας πολύτιμα ορυκτά όπως ο χρυσός, η πλατίνα και το ουράνιο από την περιοχή Chagai. Στο Γκουαντάρ, η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα λιμάνι βαθέων υδάτων και ένα διεθνές αεροδρόμιο, με εκτεταμένη περίφραξη γύρω από την περιοχή, μετατρέποντας ουσιαστικά τμήματα του Βελουχιστάν σε απαγορευμένες ζώνες για τους αυτόχθονες πληθυσμούς του, δήλωσε το BHRC.

Το BHRC καταδίκασε επίσης τον αναγκαστικό εκτοπισμό και την καταστροφή εκατοντάδων χωριών από τον πακιστανικό στρατό για να εξασφαλίσει τη διαδρομή CPEC, που είχε ως αποτέλεσμα τον εσωτερικό εκτοπισμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων των Μπαλόχ.

Τόνισε περαιτέρω ότι το CPEC δεν είναι μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, αλλά μάλλον ένας «διάδρομος θανάτου και καταστροφής» για τον λαό των Μπαλόχ.

«Αντιπροσωπεύει την εκμετάλλευση των πόρων που επιβάλλεται μέσω στρατιωτικής επιθετικότητας και αποτελεί μια σύγχρονη εκδήλωση της σοσιαλιστικής αποικιοκρατίας. Αυτή η εκμετάλλευση και η καταστολή παραβιάζουν ευθέως τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος καταδικάζει κάθε μορφή αποικιοκρατίας», ανέφερε.

Το BHRC κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν άμεση και αποφασιστική δράση για να τερματιστεί η νεο-αποικιακή λεηλασία των πόρων του Μπαλουχιστάν και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια του λαού των Μπαλόχ.

Κίνδυνος στο Πακιστάν να συμβούν παρόμοια γεγονότα με το Μπαγλαντές! Αγκάθι για το Ισλαμαμπάντ ο Απελευθερωτικός Στρατός του Βελουχιστάν

Τα πλήγματα του Πακιστάν στο Ιράν και ο BLF

Το Μπαλουχιστάν, γνωστό επίσης ως Βελουχιστάν είναι μια άνυδρη, ερημική και ορεινή περιοχή στο ιρανικό υψίπεδο στη νοτιοδυτική Ασία, βορειοδυτικά του Ινδικού Ωκεανού, κοντά στον Περσικό Κόλπο. Κυρίως περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό Πακιστάν, το νοτιοανατολικό Ιράν και ένα μικρότερο τμήμα του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, στις επαρχίες Νιμρούζ, Χελμάντ και Κανταχάρ[1][2] Το Μπαλουχιστάν συνορεύει με την περιοχή του Παστούν στα βόρεια, με τη Σιντ και το Παντζάμπ στα ανατολικά και το Ιράν στα δυτικά. Στο νότο βρίσκεται η ακτή Μακράν, η Αραβική Θάλασσα και ο Κόλπος του Ομάν.

Το Μπαλουχιστάν πήρε το όνομά του από τις γηγενείς φυλές Μπαλούχων που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής. Μιλούν τα Βαλουχικά ως μητρική τους γλώσσα, καθώς και Μπραχούι και Περσικά ως δεύτερες γλώσσες. Κοινότητες των Παστούν, Μπραχούι και άλλων φυλών βρίσκονται επίσης στο Μπαλουχιστάν, αλλά αυτές οι κοινωνικές ομάδες μιλούν τη δική τους μητρική γλώσσα. Στα αρχαία και στα βυζαντινά χρόνια ήταν γνωστό ως Γεδρωσία.

Οργή για την καταστροφή μνημείου γενοκτονίας των Μπαλώχ από τις πακιστανικές δυνάμεις

Τον Ιανουάριο του 2024 το Πακιστάν εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον αυτονομιστών μαχητών στο Ιράν, στο πλαίσιο αντιπαράθεσης που ξεκίνησε έπειτα από ιρανικά πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πακιστανική μεθοριακή επαρχία του Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν στοχοποίησε το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων (BLF), το οποίο επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν).

Οι μαχητές  πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία ενός χωριστού κράτους, υποστηρίζοντας πως η κεντρική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους φυσικούς πόρους αερίου και μεταλλευμάτων της επαρχίας του Βελουχιστάν. Το BLF είναι μεταξύ των εξεγερμένων που συχνά στοχοθετούν εγκαταστάσεις αερίου, υποδομές και θέσεις ασφαλείας εκεί, όμως έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθέσεις και σε άλλα μέρη του Πακιστάν.

Επιτίθενται επίσης σε κινεζικά εργοτάξια και σκοτώνουν ευκαιριακά κινέζους εργάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Πακιστάν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύει τα κινεζικά εργοτάξια.

Σκληρή κρατική καταστολή κατά διαδηλωτών στο Πακιστάν

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube