REAL TIME |

Weather Icon

Το Πακιστάν συνεχίζει τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες στο Βελουχιστάν

Το Πακιστάν συνεχίζει τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες στο Βελουχιστάν

Το 2023, 506 άτομα υποβλήθηκαν σε αναγκαστικές εξαφανίσεις στο Βελουχιστάν. 47 από τους κρατούμενους εκτελέστηκαν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε γραπτή δήλωση που υποβλήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μπαλόχ (BHRC), επισημαίνοντας τις αυξανόμενες περιπτώσεις εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών στο Βελουχιστάν τα τελευταία χρόνια.

Η δήλωση έχει σταλεί ηλεκτρονικά και θα συζητηθεί κατά την 55η σύνοδο (26 Φεβρουαρίου-5 Απριλίου) του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ,

Το BHRC υπέβαλε τη δήλωση στο σημείο 4 της Ατζέντας μέσω του Κέντρου για τη Δικαιοσύνη των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, μια μη κυβερνητική οργάνωση με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στον ΟΗΕ.

Η δήλωση επικεντρώθηκε στην κλιμακούμενη κρίση των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και των εξωδικαστικών δολοφονιών στο Βελουχιστάν, αναφέροντας τον αριθμό των υποθέσεων που επαληθεύτηκαν το έτος 2023.

Σύμφωνα με τη δήλωση του BHRC, «Το 2023, 506 άτομα υποβλήθηκαν σε αναγκαστικές εξαφανίσεις στο Βελουχιστάν. Συγκλονίζει το γεγονός ότι οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν εξωδικαστικά 47 από τους αγνοούμενους. Ο αριθμός των εξαφανισθέντων ατόμων από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 367, υποδηλώνοντας σημαντική αύξηση σε τέτοιες περιπτώσεις πέρυσι».

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Μπαλουχιστάν έχουν επηρεάσει βαθιά τις ζωές σχεδόν κάθε οικογένειας. Οι οικογένειες των θυμάτων υπομένουν το τραύμα των εξαφανίσεων των μελών τους. Επιπλέον, αυτές οι οικογένειες αντιμετωπίζουν παρενόχληση, εκφοβισμό και σωματικές απειλές ή επιθέσεις όταν αναφέρουν ή μιλούν εναντίον των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων», πρόσθεσε.

Η δήλωση εξέφραζε ανησυχία για τη μεταχείριση των διαδηλωτών Μπαλόχ στο Ισλαμαμπάντ. Τόνισε ότι οι πρόσφατες δημόσιες ομιλίες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Πακιστάν, Anwar-ul-Haq Kakar, που χαρακτηρίζει τα θύματα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων ως «τρομοκράτες» και απειλεί όσους συμπονούν τις πληγείσες οικογένειες, υπογραμμίζουν την απροθυμία του Πακιστάν να αντιμετωπίσει το ζήτημα και την κατάφωρη περιφρόνηση του τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους, χωρίς κανένα φόβο λογοδοσίας.

«Οι αναγκαστικές εξαφανίσεις είναι εγκλήματα σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλης Βάναυσης, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, τα οποία επικύρωσε το Πακιστάν στις 23 Ιουνίου 2010», τόνισε περαιτέρω.

Σε απάντηση, το BHRC κάλεσε τον ΟΗΕ να παρακολουθεί ενεργά και να αντιμετωπίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, προτρέποντας να λογοδοτήσει για τυχόν παραβάσεις.

Επανέλαβε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών είναι θεμελιώδης για την επίτευξη οποιασδήποτε διαρκούς λύσης.

Το BHRC προέτρεψε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να παροτρύνουν το Πακιστάν να αποκαλύψει τη μοίρα και το πού βρίσκονται τα θύματα των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, σε επαφή με τις οικογένειες και διασφαλίζοντας την κατάλληλη αποζημίωση.

Ζήτησε να λογοδοτήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται ή διευκολύνουν τις αναγκαστικές εξαφανίσεις στο Μπαλουχιστάν και σε άλλες περιοχές του Πακιστάν.

Διαδηλωτές απέκλεισαν την εθνική οδό CPEC μετά την εξαναγκαστική εξαφάνιση ενός ηλικιωμένου άνδρα

Ο αυτοκινητόδρομος του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) στο Μπαλουχιστάν αποκλείστηκε αφού μια υπόθεση αναγκαστικής εξαφάνισης ήρθε στο προσκήνιο. Ο ακτιβιστής Baloch Mahrang δήλωσε ότι η οικογένειά του έχει μπλοκάρει τη διαδρομή του CPEC και ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Ο Mahrang Baloch κατηγόρησε τους αξιωματικούς του Συνοριακού Σώματος του Πακιστάν ότι απείλησαν και ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές. Πρόσθεσε ότι η οικογένεια του αγνοούμενου συνέχισε τη διαμαρτυρία. Στην εικόνα που κοινοποίησε ο Baloch στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, φαίνονται άνθρωποι να κλείνουν τον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την εξαναγκαστική εξαφάνιση του ανθρώπου.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Mahrang Baloch δήλωσε: «Μια άλλη περίπτωση εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στο #Balochistan . Ο Wahid Bux, κάτοικος του Kech, έχει απαχθεί από το σπίτι του. Η οικογένειά του έχει αποκλείσει τη διαδρομή του CPEC, απαιτώντας δικαιοσύνη και την απελευθέρωσή του. Οι αξιωματικοί της FC απείλησαν και ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές και την οικογένεια, αλλά η οικογένεια συνέχισε τη διαμαρτυρία της.»

Ο αγνοούμενος έχει ταυτοποιηθεί ως Wahid Bakhsh, από την περιοχή Kech του Μπαλουχιστάν. Οι πακιστανικές δυνάμεις φέρεται να εξαφάνισαν βίαια έναν ηλικιωμένο από το Kech το ενδιάμεσο βράδυ της Δευτέρας και της Τρίτης, ανέφερε η The Balochistan Post.

Ο άνδρας φέρεται να εξαφανίστηκε βίαια σε επιδρομή σε σπίτι που πραγματοποίησαν οι πακιστανικές δυνάμεις στη Σάμη, στα περίχωρα της πόλης Turbat, Kech, ανέφερε η The Balochistan Post. Μετά το περιστατικό, μέλη της οικογένειας του αγνοούμενου και κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο M-8 CPEC κοντά στη Σάμη και ζήτησαν την ασφαλή ανάρρωση του.

Κατά τη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας στον αυτοκινητόδρομο, μεγάλος αριθμός πακιστανικών δυνάμεων περικύκλωσε τους διαδηλωτές και κραδαίνοντας όπλα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξε συμπλοκή ενώ οι δυνάμεις φέρεται να προσπάθησαν να διώξουν έναν άλλο νεαρό.

Κατά τη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας στον αυτοκινητόδρομο, μεγάλος αριθμός πακιστανικών δυνάμεων περικύκλωσε τους διαδηλωτές και κραδαίνοντας όπλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ξέσπασε μια συμπλοκή μεταξύ των δύο πλευρών και οι δυνάμεις φέρεται να προσπάθησαν να διώξουν έναν άλλο νεαρό, ανέφερε η The Balochistan Post.

Την Παρασκευή, ένας νεαρός άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως Bahadur Chakar φέρεται να εξαφανίστηκε βίαια από τις πακιστανικές δυνάμεις μετά από καθιστική διαμαρτυρία στον ίδιο αυτοκινητόδρομο. Ο νεαρός παραδόθηκε στην οικογένεια μετά από επιτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ της περιφερειακής διοίκησης και της οικογένειας του θύματος τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε μια γραπτή δήλωση που υποβλήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μπαλόχ (BHRC), υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες περιπτώσεις εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών στο Μπαλουχιστάν τα τελευταία χρόνια.

Η δήλωση έχει σταλεί διαδικτυακά και θα συζητηθεί κατά την 55η σύνοδο (26 Φεβρουαρίου-5 Απριλίου) του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η BHRC υπέβαλε τη δήλωση στο σημείο 4 της Ατζέντας μέσω του Κέντρου για τη Δικαιοσύνη των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, μια μη κυβερνητική οργάνωση με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στον ΟΗΕ.

Η δήλωση επικεντρώθηκε στην κλιμακούμενη κρίση των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και των εξωδικαστικών δολοφονιών στο Μπαλουχιστάν, αναφέροντας τον αριθμό των υποθέσεων που επαληθεύτηκαν το έτος 2023.

Στη δήλωση, το BHRC ανέφερε: «Το 2023, 506 άτομα υποβλήθηκαν σε αναγκαστικές εξαφανίσεις στο Μπαλουχιστάν. Συγκλονίζει το γεγονός ότι οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν εξωδικαστικά 47 από τους αγνοούμενους. Ο αριθμός των εξαφανισθέντων ατόμων από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 367, υποδηλώνοντας σημαντική αύξηση σε τέτοιες περιπτώσεις πέρυσι».

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Μπαλουχιστάν έχουν επηρεάσει βαθιά τις ζωές σχεδόν κάθε οικογένειας. Οι οικογένειες των θυμάτων υπομένουν το τραύμα των εξαφανίσεων των μελών τους. Επιπλέον, αυτές οι οικογένειες αντιμετωπίζουν παρενόχληση, εκφοβισμό και σωματικές απειλές ή επιθέσεις όταν αναφέρουν ή μιλούν εναντίον των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων», πρόσθεσε.

Στη δήλωση, το BHRC εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταχείριση των διαδηλωτών Μπαλόχ στο Ισλαμαμπάντ. Αναφέρεται στις πρόσφατες δημόσιες ομιλίες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Πακιστάν, Anwar-ul-Haq Kakar, που χαρακτηρίζει τα θύματα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων ως «τρομοκράτες» και απειλεί όσους συμπονούν τις πληγείσες οικογένειες, υπογραμμίζει την απροθυμία του Πακιστάν να αντιμετωπίσει το θέμα και την κατάφωρη περιφρόνηση του τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους, χωρίς κανένα φόβο λογοδοσίας. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube