ΥΠΑΡΧΕΙ έντονη ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή μας. Τα τελευταία γεγονότα, με τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό από τους Ισραηλινούς, αλλάζουν τα δεδομένα στο πολεμικό πεδίο.

ΜΕΤΑ από 300 και πλέον ημέρες από την έναρξη του πολέμου, το ενδεχόμενο τερματισμού του φαίνεται να απομακρύνεται. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι συγκρούσεις φαίνεται να διευρύνονται και να προσλαμβάνουν πλέον περιφερειακές διαστάσεις. Ο πόλεμος δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε περιφερειακό, αλλά με βάση τις εξελίξεις προφανώς και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι όποιες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει και με σκαμπανεβάσματα συνεχίζονταν για επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα δεν έχουν μέλλον σε αυτή τη φάση. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι υπήρξαν προς αυτή την κατεύθυνση ισχυρές μεσολαβήσεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο, το Κατάρ. Όλα αυτά, ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, περιλαμβανομένης και της φονικής επίθεσης κατά του Ισραήλ σε γήπεδο στο οποίο βρίσκονταν παιδιά, έχουν σταματήσει. Δεν υφίσταται προοπτική.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, λοιπόν, ενώπιον μιας νέας κατάστασης πραγμάτων και μιας άλλης πραγματικότητας. Τα δεδομένα αλλάζουν. Όχι ως προς τι συμβαίνει στη Γάζα, όπου οι επιθέσεις συνεχίζονται και η λίστα των Παλαιστινίων νεκρών μεγαλώνει, αλλά αναφορικά και με την εμπλοκή νέων παικτών σε αυτή την πολεμική σύρραξη.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ δε πως οδηγούμαστε σε ένα ολοκληρωτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Και τούτο θα έχει πολλές επιπτώσεις για την περιοχή. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους. Ήδη από το Λίβανο, αλλά και το Ισραήλ φεύγουν άμαχοι. Κι αυτό γιατί ήδη  αναμένονται συγκρούσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου.

ΔΕΝ ξέρουμε κατά πόσο υπάρχουν δυνάμεις, που μπορούν να αποτρέψουν διεύρυνση και κλιμάκωση των συγκρούσεων. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια. Γιατί η σύγκρουση θα είναι καταστροφική. Γιατί προφανώς και κανένας μας δεν θέλει να σκοτώνονται άνθρωποι. Ειρήνη και σταθερότητα θέλουμε και όχι κλιμάκωση του πολέμου. Προτεραιότητα είναι να συζητείται ο τερματισμός του πολέμου και όχι η εμπλοκή σε αυτόν κι άλλων.

Η ΚΥΠΡΟΣ βρίσκεται στην περιοχή, είναι πολύ κοντά στο θέατρο των συγκρούσεων. Και προφανώς υπάρχει ανησυχία, γιατί επηρεαζόμαστε. Την ίδια ώρα η χώρα μας προετοιμάζεται για την υποδοχή αμάχων. Είναι έτοιμη. Υπάρχουν και υποδομές και οι μηχανισμοί και ελπίζουμε να μην χρειαστούν.