Ισραήλ: Σε ποιους στόχους αναμένεται να χτυπήσει το Ιράν
“Επί ποδός” το Ισραήλ για τα αντίποινα του Ιράν
Σε συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, αναμένοντας αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις κηδείες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, που έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα σε Τεχεράνη και Βηρυτό.
Μπορεί το Ιράν να μη θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως ούτε και ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ, όμως μετά το χτύπημα στην καρδιά του Ιράν, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, θέλει να απαντήσει, προκειμένου να ανακτήσει μέρος της προβολής ισχύος του που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από την εξόντωση, μέσα σε κτίριο ελεγχόμενο από τους Φρουρούς της Επανάστασης, του ηγέτη Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει δυτικές μυστικές υπηρεσίες και μεταδίδονται από τα ισραηλινά ΜΜΕ, το Ιράν φέρεται να σκοπεύει κατ’ αρχήν να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av των Εβραίων, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το Sky News Arabia, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα σχέδια του Ιράν.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το Ιράν θα επιτεθεί σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.
Ήδη στην κηδεία του Χανίγια, στην Ντόχα του Κατάρ, οι απειλές κορυφώθηκαν, με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, να απειλεί ευθέως με καταστροφή το Ισραήλ, ενώ και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί, στο ίδιο μήκος κύματος, υπόσχεται αντίδραση και αντίποινα.
Ισραηλινή συμμαχία “αναχαίτισης” με Δύση, Ιορδανία, Αίγυπτο και μοναρχίες του Κόλπου
Αναμένοντας να δεχθεί επίθεση, το Ισραήλ ολοκληρώνει τις συμφωνίες με τους συμμάχους του για έναν περιφερειακό συνασπισμό προκειμένου να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις, ανέφερε νωρίτερα το ισραηλινό δίκτυου Channel 12.
Συγκεκριμένα, το Τελ Αβίβ έχει εξασφαλίσει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη του Κόλπου, την Αίγυπτο και την Ιορδανία ως έτοιμες να βοηθήσουν στην αναχαίτιση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περίπτωση που εκτοξευθούν – σε έναν συνασπισμό που μοιάζει ίδιος με εκείνον που απέτρεψε σχεδόν πλήρως την επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν κατά του εδάφους του Ισραήλ στις 13-14 Απριλίου.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχαν εξάλλου νέα συνομιλία, στην οποία ο δεύτερος ανέφερε ότι αρκετά αμερικανικά πλοία με σχετικές δυνατότητες να ανιχνεύουν και να αναχαιτίζουν βλήματα έχουν αποσταλεί στην περιοχή.
Στόχοι
Ως πιθανοί στόχοι μιας ενδεχόμενης επίθεσης φέρονται οι κάτωθι:
Χάιφα
Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων και άλλους τόσους στη μητροπολιτική περιοχή, αποτελεί πιθανό στόχο. Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Ισραήλ. Στην πόλη βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.
Τελ Αβίβ
Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή. Είναι η έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, καθώς και σημαντικός τουριστικός προορισμός, ενώ εκεί υπάρχουν πολλά μεγάλα πανεπιστήμια. Παράλληλα πολλές χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ. Εξάλλου μπήκε στο στόχαστρο του Ιράν και κατά την προηγούμενη επίθεση με 300 πυραύλους και drones.
Τοποθεσίες εβραϊκών συμφερόντων
Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελεί επίσης πιθανό στόχο. Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις.
Χθες πάντως ο Νετανιάχου είπε ότι “οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.
capital.gr