Weather Icon

Ελπίζει σε Παρίσι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

Ελπίζει σε Παρίσι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

Ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Γαλλία

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η ατζέντα της επίσκεψης Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη ήταν από καιρό γεμάτη και καλύπτει όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά και περιφερειακά τα οποία ενδιαφέρουν Κύπρο και Γαλλία. Για τη Λευκωσία και προσωπικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται πως το βασικό ζητούμενο αυτής της επίσκεψης είναι η στήριξη που μπορεί να δώσει η γαλλική πλευρά στις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει από την αρχή της προεδρίας του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Η στήριξη από το Παρίσι της προσπάθειας του Ν. Χριστοδουλίδη θεωρείται κομβικής σημασίας γιατί θα λειτουργήσει ενισχυτικά εντός των Βρυξελλών, και συνάμα θα επιδράσει θετικά για θετική συμβολή και από το Βερολίνο. Το ταξίδι στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, φαίνεται να έχει κλειδώσει για το τέλος Μαΐου. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επενδύει πολύ στο να κρατηθεί ζεστό το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον προκειμένου ευθύς μετά τις εκλογές στην Τουρκία, δηλαδή εντός Ιουνίου, να υπάρξει κινητοποίηση και από πλευράς ΕΕ με ζητούμενο την επανέναρξη των συνομιλιών. Φαίνεται πως και στη Λευκωσία σταθμίζουν περισσότερο μια κινητοποίηση από πλευράς ΕΕ για αναθέρμανση των προσπαθειών στο Κυπριακό παρά στο να προχωρήσει η Ένωση στο διορισμό ενός αποσταλμένου. 

Η αρχική εκτίμηση που υπήρχε στο Λόφο ότι, περίπου, υπήρχε ένας ανταγωνισμός ανάμεσα σε Κομισιόν και Συμβούλιο στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου, φαίνεται πως με την πάροδο του χρόνου εξασθενίζει ο εκείνος ο ενθουσιασμός που υπήρχε προ ενός μηνός. Ένας ενθουσιασμός που είχε προκύψει μέσα από τις συναντήσεις Χριστοδουλίδη με Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ. Ένα μήνα μετά φαίνεται πως το ζητούμενο είναι η ΕΕ να κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Και εδώ μπαίνει ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Γαλλία. Χθες έγινε γνωστό (επιβεβαιώνοντας και τις σχετικές πληροφορίες που είχε γράψει ο Φ το περασμένο Σάββατο) ότι το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου (πληροφορίες ΚΥΠΕ). Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί τη Γαλλία με πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητήσουν το Κυπριακό και ειδικότερα την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, καίρια διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία έχει δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως οι δυο Προέδροι θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να συζητήσουν για τις λεπτομέρειες που αφορούν τις ιδέες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για σπάσιμο του αδιεξόδου, ώστε να καταστεί δυνατή η επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ανέφερε, ακόμη, πως οι δυο Προέδροι θα μιλήσουν για καίρια θέματα της διεθνούς ατζέντας και της ατζέντας της ΕΕ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα έχουν την ευκαιρία, εξάλλου, είπε, να ανασκοπήσουν την άριστη διμερή εταιρική σχέση Γαλλίας – Κύπρου, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την αμυντική συνεργασία και την εκπαίδευση. Οι συνομιλίες Χριστοδουλίδη-Μακρόν θα αποτελέσουν συνέχεια της σύντομης συζήτησης που είχαν οι δυο Προέδροι στο περιθώριο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Παρίσι θα κρατήσει μέχρι και τις 4 Μαΐου και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Λονδίνο για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου. Το ταξίδι στο Βερολίνο τοποθετείται για το τέλος Μαΐου, ενδεχομένως πολύ κοντά στον β’ γύρο των εκλογών στην Τουρκία.

Αμετακίνητος ο Τατάρ 

Πέραν από του να σπρώξει του Ευρωπαίους για ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό η Λευκωσία έχει να αντιμετωπίσει και την κάθετη αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευρά. Ο Ερσίν Τατάρ διαμήνυσε και πάλι (πηγή Βατάν/ΓΤΠ) ότι το ψευδοκράτος δεν πρόκειται να κάνει βήματα πίσω από τη νέα του πολιτική, που περιλαμβάνει την αποδοχή του «ίσου καθεστώτος διεθνούς εκπροσώπησης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο κ. Τατάρ είχε την Τρίτη συνάντηση με την «ομάδα σκέψης Πενταδακτύλου».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004 είπε ότι δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προς τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι συνεχίζουν να «θυματοποιούνται» και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ προχώρησε σε «επιβράβευση της ελληνοκυπριακής πλευράς με τη μονομερή ένταξη της στην ΕΕ, παρά το όχι στο σχέδιο Ανάν», ενώ την ίδια στιγμή, συνεχίζει, όπως ισχυρίστηκε, τη μεγάλη αδικία σε βάρος του τουρκοκυπριακού «λαού» που το υπερψήφισε.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube