Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 29 Δεκεμβρίου 2022

Ξεσάλωσε ο Τσαβούσογλου: Νέες ευθείες απειλές και επίκληση του… casus belli

Ξεσάλωσε ο Τσαβούσογλου: Νέες ευθείες απειλές και επίκληση του… casus belli

Έντονη αντίδραση του υπουργού Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα: Δεν θα της επιτρέψουμε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ούτε ένα μίλι

Αντιδρώντας στην προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε: «Όχι στα 12, δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ούτε ένα μίλι στο Αιγαίο».

Αναφορικά με την είδηση ​​που δημοσιεύθηκε στον ελληνικό Τύπο ότι τα χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στα 12 μίλια, ειδικά γύρω από την Κρήτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Όχι, δεν επιτρέπουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε 1 μίλι στο Αιγαίο. Η απόφαση που λήφθηκε από το κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη και εξακολουθεί να είναι. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα: Μην κυνηγάς ψεύτικους ηρωισμούς, έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτούς με τους οποίους έχεις κάνει συμμαχίες.  Μην μπεις σε μια περιπέτεια, δεν θα τελειώσει καλά για σένα!».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε στα ΜΜΕ στη συνάντηση αξιολόγησης του 2022 που είχε με τους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζοντας ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πραγματοποίησαν την 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι ανέστειλαν αυτόν τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας (σ.τ.μ. με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο), των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία και των καταπιέσεων στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.

Δηλώνοντας ότι έστειλαν δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2021 σχετικά με τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στις επιστολές τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα νησιά αυτά έναντι της Τουρκίας, εκτός αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορροέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι επιστολές που έδωσε η Ελλάδα ως απάντηση στην Τουρκία ήταν πολιτικού χαρακτήρα και ότι η Τουρκία έστειλε την τρίτη της επιστολή στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ως απάντηση στη δεύτερη επιστολή της κυβέρνησης της Αθήνας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα ούτε 1 μίλι»

Αναφερόμενος στην είδηση ​​του ελληνικού Τύπου ότι τα χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στα 12 μίλια, ειδικά γύρω από την Κρήτη, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Όχι στα 12, δεν επιτρέπουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε για 1 μίλι στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο μας το 1995 είναι ξεκάθαρη. Και εξακολουθεί να ισχύει. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα: Μην κυνηγάς ψεύτικους ηρωισμούς, έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτούς με τους οποίους έχεις κάνει συμμαχίες.  Μην μπεις σε μια περιπέτεια, δεν θα τελειώσει καλά για σένα!»

Σχετικά με τη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του Αρχηγού της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν στη Μόσχα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Όπως γνωρίζετε, ο Χουλουσί Πασάς και ο Χακάν Μπέης ήταν χθες στη Μόσχα. Θα συναντηθώ επίσης με τον Λαβρόφ».

Πηγή: yenisafak.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube