Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 26 Σεπτεμβρίου 2022

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας για τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τα αντιφατικά μηνύματα της Τουρκίας – Προβληματισμός για την αυξημένη χρήση drones

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας για τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τα αντιφατικά μηνύματα της Τουρκίας – Προβληματισμός για την αυξημένη χρήση drones

Με το βλέμμα στραμμένο στην Σύνοδο της πρώτης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου με τους ηγέτες των «27» κρατών – μελών της ΕΕ και τις περιφερειακές δυνάμεις (Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Νορβηγία, Ελβετία, βαλκανικές χώρες κλπ), η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει την Τουρκία. Από την μία ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν, αν γίνει ένα βήμα, ο πρόεδρος μας θα κάνει δύο βήματα» και από την άλλη Τούρκοι αξιωματούχοι συνέχισαν τις πολεμικές ιαχές, ο Ερντογάν πανηγύρισε για την άλωση της Τριπολιτσάς έστω κι αν μπερδεύτηκε και ανήρτησε πίνακα από άλλη μάχη στο Twitter, (Πέτροβαραντίν).

Παρασκήνιο
Η δήλωση Καλίν έγινε περίπου 20 λεπτά πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ. «Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις». Άνοιξε ο δρόμος για ένα τετ-α-τετ έστω και τυπικό, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια.

Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι οι γέφυρες που είχαν σχεδόν κοπεί ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου και το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας, αποκαθίστανται σταδιακά. Απευθείας επαφή με τον Ιμπραχίμ Καλίν είχε η προηγούμενη επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ελένη Σουρανή που πήρε μετάθεση. Μετά την επιθετική ρητορική της Τουρκίας κόπηκε κάθε επαφή. Πριν τη Σύνοδο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι προσπάθειες για επαναπροσέγγιση ξεκίνησαν και σήμερα η πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα είναι σε επικοινωνία με τον κ.Καλίν. Όμως δεν έχει κλειστεί ακόμη καμιά συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα. Άλλωστε τέτοιου είδους συναντήσεις, μετά από τόση ένταση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν μπορούν να κλειστούν από τόσο νωρίς, καθώς η Τουρκία αιφνιδιάζει με την αντιφατική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα.

Ανοιχτός αλλά…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες επικοινωνίας, ούτε είπα εγώ Ερντογάν γιοκ» δήλωσε στην ΔΕΘ. «Είμαι πάντοτε ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι».
Υπάρχουν όμως και οι κόκκινες γραμμές. «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες» δήλωσε στον ΟΗΕ. «Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου».

Παρασκήνιο πιέσεων
Για την έστω μερική αλλαγή στάσης της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, παρά την ρητορική της, έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν εκνευριστεί από τη στάση του να αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ενώ συμμετείχε και στην Σύνοδο της Σαγκάης κρατώντας αγκαζέ τον Πούτιν, μαζί με τους ηγέτες του αντιδυτικού μετώπου (Κίνα, Ιράν κλπ). Πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ έχουν αρχίσει να θέτουν θέμα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς βγήκε πολύ εκνευρισμένος από τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Εάν αυτό το πρέσινγκ έχει αποτελέσματα θα φανεί στην Πράγα.
Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν πάντως ο Ερντογάν ακόμη και την τελευταία στιγμή να μην προσέλθει καθώς θα βρεθεί στον ίδιο χώρο και ενδεχομένως στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τον οποίον αρνείται να αναγνωρίσει και έθεσε και στη Νέα Υόρκη, από το βήμα του ΟΗΕ, θέμα δυο κρατών στην Κύπρο.

Ενσταντανέ
Στα δειλά βήματα που γίνονται ήταν και το φωτογραφικό ενσταντανέ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του με Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας για τους υπουργούς Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργάνωσε η Ποντγκόριτσα, μετά την Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο. Μετά από συνεννόηση οι δύο υπουργοί ανήρτησαν φωτογραφία τους στο Twitter.

Drone!
Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Άμυνας από την αυξημένη αποστολή τουρκικών drones πάνω από ελληνικά νησιά τα οποία επιδίδονται σε κατασκοπευτικό έργο. Προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα της περί αποστρατικοποιημένων νησιών η Τουρκία, ανέβασε φωτογραφίες με την λεζάντα ότι «μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν αυτές οι εικόνες και δείχνουν πως η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών». Η «Μιλιέτ» ανέφερε ότι η Αθήνα έστειλε στη Λέσβο 23 και στη Σάμο 18 τεθωρακισμένα οχήματα. Drone πέταξε σήμερα πάνω και από την Κίναρο.

Η απάντηση από στρατιωτικές πηγές ήταν ότι πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα τουρκικής προβοκάτσιας και προπαγάνδας το οποίο προσκρούει στο γεγονός ότι η Τουρκία απειλεί με casus belli την Ελλάδα. Από το 2019 ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως «ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube