Weather Icon

Αλ Τζαζίρα: Ο τηλεβόας της τουρκικής προπαγάνδας σε Κύπρο και Ελλάδα

Αλ Τζαζίρα: Ο τηλεβόας της τουρκικής προπαγάνδας σε Κύπρο και Ελλάδα

Δημοσιογράφοι ως πράκτορες της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα

Ανδρούλα Γκιούρωφ

Κατηγορίες του Αλ Τζαζίρα κατά της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με το μεταναστευτικό, παρά τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων για τον ρόλο της Τουρκίας – Η πολιτική της Ε.Ε. και η τουρκική προπαγάνδα

Το παραδοσιακά ανθελληνικό κανάλι του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες να κλαψουρίζει στις όχθες του ποταμού Έβρου για τους 39 πρόσφυγες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε φερόμενη αμφισβητούμενη νησίδα του ποταμού. Σε άθλια κατάσταση, πεινασμένοι και φοβισμένοι, εκλιπαρούσαν βοήθεια που δεν ερχόταν από πουθενά σε αυτήν την δήθεν «no man’s land», με την Τουρκία και την Ελλάδα να ερίζουν σε ποιον ανήκει. Τελικά βρέθηκε λύση και μεταφέρθηκαν από τις ελληνικές Αρχές στην ενδοχώρα, όπου έτυχαν φροντίδας.

Ο Αλ Τζαζίρα, σαν έτοιμος από καιρό, βγήκε μπροστά να κατηγορήσει την ελληνική Κυβέρνηση επιρρίπτοντάς της βαριές κατηγορίες. Θρήνος και οδυρμός για τους εγκαταλελειμμένους πρόσφυγες και για το 8χρονο κοριτσάκι, τη Μαρία, που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού.

Μέχρι που μια πρόσφυγας αποκάλυψε πως οι Τούρκοι χωροφύλακες και στρατιώτες τούς έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο, διαχωρίζοντάς τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μάς χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μάς έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

«Η Τουρκική Χωροφυλακή τούς έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τούς πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Το καταρινό κανάλι, ωστόσο, δεν μπήκε στον κόπο να διορθώσει. Συνέχισε απτόητο τον αμανέ υπέρ της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε μιαν απέραντη φυλακή για τους Τούρκους αντιφρονούντες. Ανενόχλητη έχει εισβάλει για πολλοστή φορά τώρα στη Συρία βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας Κούρδους και Σύρους ως τα ξένα κυρίαρχα κράτη να είναι αμπελοχώραφά της.

Στην Κύπρο της ημικατοχής δεν ακούσαμε κανένα Αλ Τζαζίρα να ασχοληθεί με το κράτος μαφίας που έστησε στα κατεχόμενα η Τουρκία. Ούτε και έκρινε ως δημοσιογραφικό καθήκον να διερευνήσει τις πρόσφατες δολοφονίες στα κατεχόμενα, ατόμων του υποκόσμου και του τζόγου, τα πλοκάμια των οποίων φαίνεται να φτάνουν στις αυλές του βαθέος τουρκικού κράτους.

Ψιλά γράμματα. Όπως μη άξιο λόγου ενδεχομένως να θεωρούν και το γεγονός πως τα μπουλούκια των παράνομων μεταναστών προωθούνται από την Τουρκία στα κατεχόμενα και από εκεί στις ελεύθερες περιοχές. Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, ασφυκτιούν κάτω από την τεράστια πίεση των ολοένα και μεγαλύτερων «αφίξεων» ξένων μεταναστών, που προωθούνται από την Τουρκία σε έναν τοξικό υβριδικό πόλεμο. Και δεν φτάνουν μόνο αυτά. Βρίσκονται και υπό κατηγορία.

Η Ε.Ε. όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αλλά μας κουνά και το δάκτυλο. Αδυνατώντας να λάβει αποφάσεις, συνεχίζει να απαιτεί από τις χώρες στα σύνορα της Ευρώπης να «θωρακίζονται» απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να προτείνει λύσεις, ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική όταν το ζήτημα παίρνει διαστάσεις.

Την ώρα που η Τουρκία εισπράττει δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για να διατηρεί στο έδαφός της πρόσφυγες από τη Συρία, ευθύνεται για παράνομες προωθήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ δεν το κάνει με την Βουλγαρία, με την οποία επίσης συνορεύει.

Έτσι οι Βρυξέλλες, τηρώντας ίσες αποστάσεις ως συνήθως, και τούτη τη φορά επιχείρησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη των όσων συμβαίνουν στα σύνορα της ΕΕ.

Ο Niamh Nic Carthaigh, διευθυντής πολιτικής της ΕΕ στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, αναφέρεται στα γεγονότα στον Έβρο κάνοντας λόγο για ένα «πολιτικό παιχνίδι χονδροειδούς ανευθυνότητας» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας , το οποίο κοστίζει ζωές.

Τα Δυτικά Μ.Μ.Ε., Γερμανίας, Γαλλίας και όχι μόνο, με δακρύβρεκτα ρεπορτάζ τους διαχέουν τη μέγιστη υποκρισία αποκρύβοντας την ευθυνοφοβία των χωρών τους.

Η «Λιμπερασιόν» σε δημοσίευμά της διερωτάται: «Πού είναι η ανθρωπιά; Στις πύλες της ΕΕ, αυτό το ερώτημα παραμένει τραγικά επίκαιρο, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα».

Η «Φιγκαρό», αφού σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί οι πρόσφυγες ήταν θύματα παράνομων επαναπροώθησεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επικριθεί για φερόμενες παράνομες απωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία στα χερσαία σύνορά της στον Έβρο και στα θαλάσσια στο Αιγαίο». Άλλη γερμανική εφημερίδα βάζει επίσης στο κάδρο την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνει, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για διεξαγωγή βίαιων απωθήσεων μεταναστών που συνεχίζονται, παρά την προειδοποίηση της Ε.Ε. τον Ιούνιο ότι η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότησή της».

Η τουρκική προπαγάνδα

Την ευκαιρία επιχείρησε να αξιοποιήσει και η Τουρκία (η οποία δημιούργησε το πρόβλημα) με σειρά δημοσιευμάτων να απορρίπτουν κάθε ευθύνη της Άγκυρας, καταγγέλλοντας αποκλειστικά και μόνο την Αθήνα για όσα έγιναν στον Έβρο. Η «Γενί Σαφάκ» έχει τίτλο «Το νησί του θανάτου της Ελλάδας: τους άφησαν να πεινάσουν», ενώ υποστηρίζει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι ότι οι τουρκικές Αρχές δεν μπορούν να επέμβουν στη νησίδα επειδή βρίσκεται στην ελληνική πλευρά του ποταμού».

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στα γεγονότα στον Έβρο και χωρίς ίχνος ντροπής, δήλωσε: «Αν κοιτάξουμε αλλού, οι αξίες μας θα χαθούν στη Μεσόγειο». Βέβαια εδώ και χρόνια οι αξίες της Ε.Ε. έχουν χαθεί στη Μεσόγειο και τορπιλίζονται καθημερινά από την Τουρκία. Αλλά, δυστυχώς, αυτήν την κατάσταση που και η Γερμανία προκάλεσε σκόπιμα, συνεχίζει να αγνοεί και να ευνοεί.

Ούτε κυρώσεις ούτε κανένα μέτρο κατά της Τουρκίας. Καμιά ουσιαστική προστασία των χωρών του νότου, τις οποίες η επέλαση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων απειλεί να αφανίσει οικονομικά και να αλλοιώσει τη δημογραφία των ντόπιων πληθυσμών.

Ο Αλ Τζαζίρα, οι εκλεγμένοι και το «θεάρεστο» έργο του

Την ώρα, λοιπόν, που το κανάλι του Αλ Τζαζίρα λειτουργεί ως ο τηλεβόας της τουρκικής προπαγάνδας, στην Κύπρο κάποιοι εκλεγμένοι του νομοθετικού σώματος (της δεύτερης ανεξάρτητης εξουσίας σύμφωνα με το κυπριακό Σύνταγμα) δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να «βοηθήσουν» το «θεάρεστο» έργο του καταρινού καναλιού. Δεν μάθαμε βέβαια ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές (και αν όντως είναι βουλευτές) οι οποίοι άφησαν να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα του κράτους στον Αλ Τζαζίρα. Κράτος και πολιτεία δεν φαίνεται να πολυσκοτίζονται γι’ αυτό το επαίσχυντο ποινικό αδίκημα, που φτάνει στα όρια της εσχάτης προδοσίας.

Από την άλλη, το καταρινό κανάλι, ο ΟΑΣΕ και οι Βρυξέλλες, που όλοι μαζί κουνούσαν το δάκτυλο στην Κύπρο, δεν ασχολούνται ποσώς με τις χιλιάδες πολιτογραφήσεις που κάνουν τώρα οι τουρκικές Αρχές δίνοντας ιθαγένεια, διαβατήρια και ταυτότητες με συνοπτικές διαδικασίες εντός 4-5 ημερών σε εκατοντάδες Ρώσους, ολιγάρχες και μη.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube