Weather Icon

Κινούνται συντονισμένα σε ΕΕ-ΟΗΕ για τουρκικές προκλήσεις

Κινούνται συντονισμένα σε ΕΕ-ΟΗΕ για τουρκικές προκλήσεις

Αθήνα και Λευκωσία κινητοποιούνται παράλληλα και συντονισμένα προς ΕΕ και ΟΗΕ

 Ανδρέας Πιμπίσιης   

Με την Άγκυρα να μπαίνει σε επιθετική διάταξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με προκλητικές κινήσεις στην Κύπρο, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία κινητοποιούνται παράλληλα και συντονισμένα προς ΕΕ και ΟΗΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους εταίρους της Κύπρου κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανάλογες ενέργειες αναμένονται και από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ η Αθήνα έχει προχωρήσει και σε καταγγελίες σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε (ΚΥΠΕ) πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον των ηγετών της ΕΕ τις τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Μάριο Πελεκάνο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί στο γεγονός ότι η Τουρκία προβαίνει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες, μεταξύ άλλων, στα Βαρώσια, προεκτείνοντας το παραλιακό μέτωπο εντός της περίκλειστης πόλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί γενικότερα στις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα και θα ζητήσει από τους ομολόγους του, που διαβουλεύονται με την Τουρκία, να υπογραμμίσουν προς την Άγκυρα τη σημασία του μην επανέλθουν οι εντάσεις που είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια και να την καλέσουν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίοι έχουν πάρει μια επικίνδυνη τροπή, γεγονός που οδήγησαν την Αθήνα να κινείται και σε επίπεδο ΟΗΕ προκειμένου να απαντήσει στις αξιώσεις της Άγκυρας. Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ επέδωσε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Η επιστολή επιδόθηκε από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

«Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολό τους, το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων», αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην επιστολή «απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αυτών».

«Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση», επισημαίνουν. «Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα», τονίζουν οι διπλωματικές πηγές, εξηγώντας ότι στην επιστολή που επέδωσε η Ελλάδα τονίζεται ότι «τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

«Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της», προσθέτουν. Παράλληλα, στην επιστολή γίνεται «σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και τη στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων». Στο ίδιο πλαίσιο, η επιστολή επισημαίνει την «παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών».

«Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη του ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Απαίτηση Τσαβούσογλου 

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με την Ελλάδα, λέγοντας πως εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την πολιτική εξοπλισμών των νησιών τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει ότι «είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους. Η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά από το 1960 και είπαμε, ‘’αν δεν τα παρατήσει, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία’’».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube