Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 28 Ιανουαρίου 2022

Πώς δρούσε κύκλωμα που έφερνε από την Τουρκία παράτυπους μετανάστες στην Κω

Πώς δρούσε κύκλωμα που έφερνε από την Τουρκία παράτυπους μετανάστες στην Κω

Στα πράσα συμμορία λαθροδιακινητών στην Κω

Δύο Έλληνες και ισάριθμοι αλλοδαποί συνελήφθησαν στην Κω από άνδρες του περιπολικού σκάφους και του Γραφείου Ασφάλειας του τοπικού λιμεναρχείου, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών κατά συρροή, ενώ άλλος ένας αλλοδαπός αναζητείται.

Δύο εκ των αλλοδαπών και ο ένας Έλληνας κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ αναμένεται η απολογία του άλλου Έλληνα στον ανακριτή Κω.

Ειδικότερα, στις 17 Ιανουαρίου το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε ταχύπλοο σκάφος με σβηστούς φανούς ναυσιπλοΐας να κινείται από τις ακτές της Κω με κατεύθυνση προς Τουρκία. Έπειτα από ελιγμούς ανακοπής πορείας και χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, ακινητοποιήθηκε το ταχύπλοο κι ο χειριστής οδηγήθηκε στο λιμεναρχείο για εξακρίβωση στοιχείων. Παράλληλα, τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντόπισαν στη χερσαία περιοχή έξι αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Από την προανάκριση που διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή, ο χειριστής αναγνωρίστηκε από τους παράνομους μετανάστες και ταυτοποιήθηκε ως ο διακινητής τους και συνελήφθη, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

HCG.GR

Με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της Europol, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), διερευνήθηκε η εμπλοκή άλλων τριών ατόμων, ενός αλλοδαπού και δύο Ελλήνων, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν. Παράλληλα, διενεργήθηκαν και τρεις κατ’ οίκον έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

Κυνηγητικό όπλο ITHACA model 37.

Πιστόλι ρεπλίκα «WALTHER P990», χρώματος μαύρο.

Μαχαίρι με μήκος λάμας δεκαέξι (16) εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη-κόκκινη.

Μαχαίρι με μήκος λάμας δεκατέσσερα (14) εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη-κίτρινη.

Μαχαίρι με μήκος λάμας έντεκα και μισό (11,5) εκατοστά και λαβή χρώματος πράσινη με σκάλισμα.

Ηλεκτρονική διόπτρα νυκτός.

Ηλεκτρονικός πλοηγός (GPS) θαλάσσης.

Μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Φορητός υπολογιστής.

Σκληρός δίσκος υπολογιστή.

Φορητός αποσπώμενος δίσκος αποθήκευσης (usb).

Δεκαοχτώ (18) κινητά τηλέφωνα.

Bιντεοκάμερα με μια κάρτα SD.

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με μια κάρτα SD.

Φωτογραφική μηχανή.

Εννέα (09) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.

Δέκα (10) βιβλιάρια τραπέζης.

Οι συλληφθέντες, φερόμενοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν, σύμφωνα με το Λιμενικό, ως εξής: ο ένας εκ των αλλοδαπών αναλάμβανε ως καπετάνιος να μεταφέρει τους παράνομους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω. Ο δεύτερος αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος της Κω, παρακολουθούσε τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών και παραλάμβανε τους παράτυπους μετανάστες από την παραλία. Ο ένας εκ των Ελλήνων επίσης τους παραλάμβανε από την παραλία, τους έκρυβε σε safe houses μέχρι την προμήθειά τους με πλαστά έγγραφα τα οποία παραλάμβανε μέσω ταχυδρομείου από αποστολέα στην Αθήνα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με μεγαλοδιακινητή από την Τουρκία. Τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν σε κλειστό φάκελο και διανέμονταν στους παράνομους μετανάστες στα safe houses, με σκοπό την έξοδό τους από το νησί. Ο δεύτερος Έλληνας φέρεται ότι είχε τις επικοινωνίες με το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που αναζητείται προκειμένου να διευθετηθούν οι διαδικασίες της παράνομης μεταφοράς.

Το όφελος των παράνομων κερδών που αποκόμιζαν τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ κατά κεφαλήν για την παράνομη είσοδο από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής  αυτής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube