Weather Icon

Μια ειδική έκδοση με την «Καθημερινή» της Κυριακής! Πόντος, 30 αιώνες Ελληνισμού

Μια ειδική έκδοση με την «Καθημερινή» της Κυριακής! Πόντος, 30 αιώνες Ελληνισμού

Η «Καθημερινή» της Κυριακής φιλοξενεί μια επίκαιρη έκδοση μνήμης αφιερωμένη στην ταυτότητα και την παράδοση του ποντιακού Ελληνισμού, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στα 3.000 της ιστορικής του διαδρομής.

Έγκριτοι ιστορικοί σκιαγραφούν αυτή τη διαδρομή με κατατοπιστικά κείμενα, τα οποία συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό.

Το ελληνικό στοιχείο εγκαταστάθηκε στον Πόντο τον 8ο αι. π.Χ., οπότε και ιδρύθηκαν οι πρώτες ελληνικές πόλεις. Σε αυτή την περίοδο αναφέρεται το πρώτο κείμενο της έκδοσης.

Ακολουθούν κείμενα για τον βυζαντινό Πόντο, το κράτος των Κομνηνών και την κατάληψη της Τραπεζούντας (1461), καθώς και για τη ζωή του ποντιακού Ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία (από την κατάληψη της Τραπεζούντας έως τον ξεριζωμό του 1922) και για τις δραστηριότητες, τη θεαματική ανάπτυξη και την ευμάρεια των Ελλήνων του Πόντου κατά τον 19ο αιώνα.

Το αντάρτικο του Πόντου (ο άνισος αγώνα των Ελλήνων Ποντίων εναντίον των Τούρκων κατά την περίοδο 1914-1922), οι προσπάθειες ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους (Δημοκρατία του Πόντου) κατά τα έτη 1917-1922 και η Γενοκτονία των Ποντίων (με τα 350.000 θύματα της τουρκικής θηριωδίας kat;a την περίοδο 1916-1922) συγκροτούν μια θεματική ενότητα που εστιάζει στις δραματικές για τον ποντιακό Ελληνισμό δεκαετίες του 1910 και 1920.

Η έκδοση κλείνει με μια αναφορά στο κρυπτοχριστιανικό πρόβλημα, το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα των βίαιων εξισλαμισμών και διώξεων που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, και με ένα κείμενο του μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου.

Κυκλοφορεί την Κυριακή 23 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube