Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Νοεμβρίου 2021

Μάγχη: Μετωπική σύγκρουση Γαλλίας-Αγγλίας

Μάγχη: Μετωπική σύγκρουση Γαλλίας-Αγγλίας

Μετά το πολύνεκρο περιστατικό στη Μάγχη και τη δήλωση Τζόνσον, η Γαλλία διώχνει τη Βρετανία από τις συνομιλίες για τους μετανάστες

Η Γαλλία ακύρωσε την Παρασκευή την πρόσκληση προς την Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ από μια συνάντηση σχετικά με τις επικίνδυνες διελεύσεις της Μάγχης από μετανάστες, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν συμπεριφέρεται «σοβαρά».

Ο Μακρόν είπε μετά την ανάκληση της πρόσκλησης ότι ήταν «έκπληκτος» από μια ανοιχτή επιστολή, που κυκλοφόρησε από τον Τζόνσον στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία ζητούσε μια συμφωνία «για να επιτραπεί σε όλους τους παράνομους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη να γυρίσουν πίσω». «Με εκπλήσσουν οι μη σοβαρές μέθοδοι. Δεν επικοινωνείς μέσω tweets και ανοιχτών επιστολών. Δεν είμαστε πληροφοριοδότες», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παίρνει πίσω στη Γαλλία τους μετανάστες που φτάνουν στην Αγγλία, μία ημέρα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Μάγχη, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι. «Προτείνω να εφαρμόσουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής, που θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη» αναφέρει ο Τζόνσον σε μια επιστολή του προς τον Μακρόν, την οποία ανάρτησε στο Twitter.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την ανοιχτή επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού… Έτσι, η Πρίτι Πατέλ δεν προσκαλείται πλέον στη συνάντηση των υπουργών», δήλωσε στο POLITICO ένας αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Με την Πατέλ εκτός κάδρου, οι υπουργοί Εσωτερικών από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί για να συζητήσουν πώς να περιορίσουν τις επικίνδυνες διελεύσεις της Μάγχης από μετανάστες που θέλουν για να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πατέλ είχε προγραμματιστεί να παραστεί στη συνάντηση.

Η γαλλική αστυνομία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις για να αποτρέψει τις διελεύσεις καθώς οι διακινητές γίνονται πιο οργανωμένοι. Σχεδόν 26.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη φέτος, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι εμπρηστικό για να ζητήσουμε στενή συνεργασία με τους πλησιέστερους γείτονές μας», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς στο BBC . «Η πρόταση έγινε καλόπιστα. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους Γάλλους φίλους μας για αυτό και ελπίζω ότι θα επανεξετάσουν τη συνάντηση για να το συζητήσουν».

Η επιστολή του Τζόνσον είναι μια «απογοήτευση» και η δημοσιοποίησή της το κάνει «χειρότερο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στην Πατέλ σε μήνυμά του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκάμπριελ Ατάλ δήλωσε σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στο BFMTV ότι η επιστολή ήταν «έλλειψη ουσίας και ακατάλληλη ως προς τη μορφή». Η προτεινόμενη διμερής συμφωνία του Τζόνσον «προφανώς δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να λύσουμε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube