Weather Icon
Αφρική , Γαλλία , Τουρκία 2 Ιουλίου 2021

Αφρική και Σαχέλ: Η αντιπαλότητα Γαλλίας – Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Αφρική και Σαχέλ: Η αντιπαλότητα Γαλλίας – Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Οι ηγέτες της Τουρκίας και της Γαλλίας δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις εντάσεις μετά από μήνες εκατέρωθεν προσβολών και επιθετικής ρητορικής, αλλά οι εντάσεις μεταξύ τους παραμένουν για τα ανταγωνιστικά τους συμφέροντα στην Αφρική.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γαλλία βρίσκονται σε αυτό που περιέγραψε ως “περίοδο ανάκαμψης” αφού ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το μήνα και δεσμεύθηκαν να επιλύσουν τις διαφορές τους. 

“Μπορούμε να μιλήσουμε για μια επανεκκίνηση με τη Γαλλία, αλλά είναι ένα ερώτημα για το πόσο βαθιά θα γίνει αυτή η επανεκκίνηση. Αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης επανεκκίνησης που προσπαθεί η Τουρκία όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της με τη Δύση. Παρά ταύτα κανένα σημείο της διαφωνίας με τη Γαλλία δεν έχει επιλυθεί”, δήλωσε ο Ουλγκέν, σε συνέντευξή του στο Voice of America. 

Η Λιβύη παραμένει κρίσιμο σημείο έντασης. Η Γαλλία και η Τουρκία υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και το Παρίσι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας διεθνούς έκκλησης για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Πέρυσι, τα τουρκικά και τα γαλλικά πολεμικά πλοία συγκρούστηκαν σχεδόν στις ακτές της Λιβύης λόγω των γαλλικών κατηγοριών ότι η Τουρκία παραβίαζε το εμπάργκο όπλων της Λιβύης. Όμως ο Ουλγκέν λέει ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τώρα την ανάγκη για διπλωματία.  

“Υπάρχει συνειδητοποίηση τόσο στην Άγκυρα όσο και στο Παρίσι ότι μπορεί να επιτευχθεί κάποια πρόοδος, εάν οι δύο είναι λιγότερο αντιπαραγωγικοί και εργάζονται διπλωματικά για κάποιο είδος διαπραγματευόμενης φόρμουλας”, λέει.. 

Ένας προεδρικός σύμβουλος της Τουρκίας πρότεινε ότι η Γαλλία και η Τουρκία θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη συνεργασία πέρα ​​από τη Λιβύη στην υπόλοιπη Αφρική για να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.  

 

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube