Weather Icon

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πρέπει να «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους – Τι λένε τα ψηφίσματα του Σ.Α. για την Κύπρο

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πρέπει να «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους – Τι λένε τα ψηφίσματα του Σ.Α. για την Κύπρο

Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει “αυτοδιοικούμενες” περιοχές στην Κύπρο

Η Θέση του “Φ”   

Η ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, ακολουθώντας διαχρονικές πρακτικές καλοπιάσματος της κατοχικής δύναμης αναφέρθηκε στη διάρκεια των επαφών της στη Λευκωσία, σε μια σκέψη που έχει η Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού.

Σύμφωνα με την κ. Λουτ, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών προσανατολίζεται να περιλάβει στην έκθεση του Γ.Γ. για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό, που θα κατατεθεί εντός Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές». Δηλαδή, να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ως περιοχή που διοικείται αυτόνομα.

Είναι προφανές πως στα Ηνωμένα Έθνη είτε δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού είτε δεν τους ενδιαφέρει να καταπατούν οι ίδιοι αυτά που είναι εντεταλμένοι να προωθήσουν και εφαρμόσουν.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές», παραπέμπει σε αυτό που επιδιώκουν διαχρονικά οι Τούρκοι. Την αναγνώριση, δηλαδή, δύο οντοτήτων, οι οποίες θα συνεργασθούν στα πλαίσια μιας συμφωνίας. Το επιχείρημα της κ. Λουτ ήταν, όπως πληροφορούμαστε, πως μια τέτοια διατύπωση θα «ενθάρρυνε» την κατοχική Τουρκία και θα καθησύχαζε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Προφανώς η κ. Τζέιν Χολ Λουτ θεωρεί πως έχει να κάνει με αφελείς. Θεωρεί πως μπορεί να πεισθεί η Λευκωσία να εκχωρηθεί κυριαρχία στο παράνομο καθεστώς, για να «συνεργαστεί». Εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί υπήρξε έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στα όσα είπε η απεσταλμένη του ΟΗΕ. Θέλουμε να ελπίζουμε πως αναχωρώντας από την Κύπρο και επιστέφοντας στη Νέα Υόρκη να πήρε μαζί της και το σωστό μήνυμα. Ότι δηλαδή, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περιληφθεί στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, μια τέτοια αναφορά. 

Η ΤΖΕΪΝ Χολ Λουτ με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης έχει πολλές φορές προκαλέσει με τις ενέργειες της την αντίδραση της Λευκωσίας. Η ενόχληση της ελληνικής πλευράς, η αντίδραση της δεν φαίνεται να είναι ικανή να σταματήσει την κ. Λουτ να επαναλαμβάνει εαυτόν. Γι’ αυτό και πραγματοποίησε προσφάτως υπερατλαντικό ταξίδι για να εξηγήσει πώς μπορεί να αναβαθμιστεί ένα παράνομο κατοχικό καθεστώς από το νόμιμα αναγνωρισμένο κράτος. 

ΕΙΝΑΙ θέση μας πως από όλα αυτά προκύπτουν δύο ζητήματα: Πρώτον, να διασφαλιστεί πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περιληφθεί στην έκθεση οποιαδήποτε αναφορά περί δύο «αυτοδιοικούμενων περιοχών». Δεν πρέπει για κανένα λόγο να υπάρξει μια τέτοια διατύπωση. Δεύτερον, η κ. Τζέιν Χολ Λουτ έχει κλείσει τον κύκλο της στο Κυπριακό και θα πρέπει να αναχωρήσει. Και είναι, θεωρούμε, ευκαιρία τώρα που ο Γενικός Γραμματέας αναζητεί να διορίσει ειδικό απεσταλμένο και η κ. Λουτ έχει κι άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις, να γίνει η αλλαγή. Βεβαίως, η απομάκρυνσή της δεν λύνει το πρόβλημα καθώς προφανώς και δεν ασκεί προσωπική πολιτική. Καταθέτει ιδέες, που προφανώς και δεν συνάδουν με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών αλλά σε συνεννόηση με τη Γραμματεία. Η Λευκωσία με αφορμή το ατόπημα του ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να θέσει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube