Weather Icon
Ισραήλ 15 Ιουνίου 2021

Ποιος είναι ο αντιΝετανιάχου του Ισραήλ

Ποιος είναι ο αντιΝετανιάχου του Ισραήλ

Του Zev Chafets

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί πρωθυπουργοί προέρχονται από τον δημόσιο τομέα ή τον στρατό. Ο Ναφτάλι Μπένετ είναι ο πρώτος που εισήλθε στην πολιτική από τον κόσμο της τεχνολογίας.

Απολυόμενος από τον στρατό το 1999, ίδρυσε την εταιρεία καταπολέμησης της διαφθοράς και της απάτης Cyota, η οποία εξαγοράστηκε από την εταιρεία ασφαλείας RSA το 2005 έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων. Οκτώ χρόνια αργότερα, ως επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Soluto, την οδήγησε σε άλλη μία εξαγορά – αυτή τη φορά αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επενδυτής

Αυτά μπορεί να ακούγονται σαν μικρά ποσά σήμερα, ωστόσο αφορούσαν την εποχή πριν το Ισραήλ χαρακτηριστεί διεθνώς ως η “χώρα των start-up”. Αν είχε παραμείνει στον κλάδο των επιχειρήσεων, ορισμένοι στον τομέα της τεχνολογίας του Ισραήλ πιστεύουν ότι σήμερα θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς.

Γιόρταζε ακόμα την πολιτική του νίκη όταν μαθεύτηκε ότι η Payoneer, ισραηλινή εταιρεία στην οποία ο Μπένετ ήταν πρώιμος επενδυτής, συγχωνεύθηκε με μια αμερικανική εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) και θα εισαχθεί στο Nasdaq με αποτίμηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Forbes Israel εκτιμά ότι το μερίδιο του Μπένετ θα του αποφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια. Ειδήμονες ισχυρίζονται ωστόσο ότι θα μπορούσε να του αποφέρει πολύ περισσότερα.

Είναι σχεδόν σίγουρα ο πλουσιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Ωστόσο τα χρήματα, για τον Μπένετ, ήταν μέσο για την επίτευξη του σκοπού του. Το όνειρό του ήταν να γίνει πρωθυπουργός. Έχοντας επιτύχει αυτόν τον στόχο, το ερώτημα είναι: τι θα πράξει ως ηγέτης της χώρας;

Προφανώς και δεν θα απολαμβάνει την σχεδόν απεριόριστη δύναμη του πρώην αφεντικού του – και πλέον άσπονδου πολιτικού εχθρού του – Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Μπένετ θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης στην οποία το κόμμα του, Yemina, είναι μόνον η πέμπτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αμερικανός

Ο τελευταίος, ο οποίος αποτελείται από οκτώ κόμματα όλου του ιδεολογικού φάσματος, δεν θα είναι ικανός για πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής μακράς πνοής. Οι στόχοι εξωτερικής πολιτικής του Μπένετ θα επικεντρωθούν, όπως και όλων των Ισραηλινών πρωθυπουργών, στη σχέση του Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Εδώ διαθέτει κάποια πλεονεκτήματα. Μιλά την αμερικανική πολιτική “διάλεκτο” (παραιτήθηκε από την αμερικανική υπηκοότητα το 2013, όταν εξελέγη στην Κνεσέτ). Είναι εφηβικά γοητευτικός όταν το θέλει, ανεπιτήδευτος και ρεαλιστικός όταν είναι απαραίτητο.

Ο Μπένετ θα αναπτύξει αυτές τις δεξιότητές του για να δημιουργήσει φίλους εντός του κυρίαρχου, αντιΝετανιάχου ρεύματος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που θα εργάζεται για τη βελτίωση και την επέκταση της πυρηνικής συμφωνίας που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με το Ιράν υπέρ των συμφερόντων του Ισραήλ (ισχυρότερες επιθεωρήσεις, όρια στους βαλλιστικούς πυραύλους και περιορισμοί στην υποστήριξη του Ιράν σε τρομοκρατικές ομάδες) και θα προσπαθεί να δώσει ώθηση στην μετακίνηση της διπλωματικής θέσης της Ουάσινγκτον υπέρ των δύο κρατών στο έδαφος της Παλαιστίνης προς την κατεύθυνση του ειρηνευτικού σχεδίου που εισήγαγε η κυβέρνηση Τραμπ.

Θα διατηρήσει δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ και τους ευαγγελικούς Σιωνιστές, ενώ θα γοητεύει τους φιλελεύθερους εβραίους ηγέτες με την ανεκτική και όχι ιδιαίτερα θρησκευτικά ορθόδοξη στάση του. Πέρα από αυτό, ο κύριος στόχος του θα είναι να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ χωρίς να παρασυρθεί σε διαμάχες με την Κίνα και τη Ρωσία.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube