Weather Icon
Τουρκία 9 Ιουνίου 2021

Τουρκία: Στις 26 Ιουνίου οι πρώτες εκσκαφές για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης!

Τουρκία: Στις 26 Ιουνίου οι πρώτες εκσκαφές για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης!

Τουρκία: Την ημερομηνία έναρξης των εργασιών για το φαραωνικό έργο του καναλιού της Κωνσταντινούπολης έκανε γνωστή την Τετάρτη 9 Ιουνίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν δέκα χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το είχε χαρακτηρίσει ως ένα «τρελό σχέδιο», σημειώνοντας, ότι «είτε το θέλουν είτε όχι θα γίνει».

Στην τελευταία δήλωσή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε είδηση, καθώς ανακοίνωσε, ότι οι πρώτες εσκαφές για το κανάλι θα ξεκινήσουν το Σάββατο 26 Ιουνίου, σε τελετή στην οποία θα συμμετέχει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν μιλώντας στo άνοιγμα του πύργου Τζαμλίτσα είπε συγκεκριμένα: «Ανοίξαμε την Αγιά Σοφιά πριν ένα χρόνο, σας ευχαριστούμε. Μετά χθες είχαμε την ευλογία να ανοίξει το τζαμί στην πλατεία Ταξίμ. Σήμερα ανοιγουμε τον πύργο Τζαμλίτζα. Έχει και συνέχεια. Τώρα, επιτέλους, στο τέλος Ιουνίου, στρώνουμε τα θεμέλια για να φέρουμε το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης στην πόλη μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος όπως σημειώνει η Yeni Safak, χαρακτήρισε το έργο ως το καμάρι της Πόλης.

Το Kanal Istanbul ή «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», ελληνιστί, είναι ένα ακόμη μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερντογάνμε τεράστιες οικολογικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Το έργο είχε προκαλέσει πρόσφατα μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία με απόστρατους αξιωματικούς (ανάμεσά τους κι ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας, Cem Gürdeniz) να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο έργο, ισχυριζόμενοι ότι ανατρέπει τη συμφωνία του Μοντρέ στα στενά του Βοσπόρου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν χαρακτήρισε την κριτική «σιωπηρό πραξικόπημα», ενώ ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα κατά των αξιωματικών, με τον Τούρκο πρόεδρο να παρακάμπτει αντιδράσεις αλλά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και να ετοιμάζεται να δαπανήσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια (13,2 δισ. ευρώ) για το τρελό, όπως χαρακτήρισε πριν 10 χρόνια, έργο του.

Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψη ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αντίλ Καραϊσμάιλογλου, μόνο οι έξι γέφυρες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο θα κοστίσουν περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube