Weather Icon
Κατάρ , Συρία , Τουρκία 11 Δεκεμβρίου 2020

Αποκαλύψεις για την αποστολή παράνομου τουρκικού στρατιωτικού υλικού στη Συρία και για τα επτά κοντέινερ γεμάτα με δολάρια από το Κατάρ

Αποκαλύψεις για την αποστολή παράνομου τουρκικού στρατιωτικού υλικού στη Συρία και για τα επτά κοντέινερ γεμάτα με δολάρια από το Κατάρ

Ο Νουρί Γκοκάν Μποζκίρ (φώτο), πρώην ταγματάρχης που υπηρέτησε σε μια ελίτ μονάδα  της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού στρατού και στον οποίο επεβλήθη ατιμωτική απόταξη από το στράτευμα το 2007, εξήγησε σε συνέντευξή του στην ουκρανική ιστοσελίδα ειδήσεων Strana, τις λεπτομέρειες για τις παράνομες παραδόσεις τουρκικών όπλων στη Συρία, στις οποίες η συμμετοχή του ήταν άμεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μποζκίρ ξεκίνησε μια επιχείρηση μετά την αποπομπή του από το σώμα. Ασχολήθηκε κυρίως με την προμήθεια των λεγόμενων συναφών στρατιωτικών υλικών – εξοπλισμού, τροφίμων και ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας – σε χώρες όπου υπήρχαν ένοπλες συγκρούσεις.

Οι τουρκμενικές φυλές της Συρίας ήταν οι κύριοι παραλήπτες των αγαθών από την εταιρεία του πρώην στρατιωτικού, το 2012, όταν οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία κλιμακώθηκαν σε ολικό πόλεμο. Πρέπει να ήταν η περίοδος εκείνη, όταν ο Μποζκίρ φέρεται να έλαβε προσφορά από τον Χαλίλ Χαρμίντ, διοικητή του στρατού της τουρκμενικής πολιτοφυλακής, έτσι ώστε να τους παράσχει όπλα αντί ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαρμίντ εγγυήθηκε στον Μποζκίρ πως οι τουρκικές αρχές θα ήταν ευνοϊκά διακείμενες σε τέτοιου είδους εμπόριο και τον έφερε σε επαφή με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT), οι οποίες θα επόπτευαν τη διαδικασία προμήθειας ελαφρού οπλισμού, πυρομαχικών, εκτοξευτήρων ρουκετών, εκρηκτικών και μερών όπλων στη Συρία.

Ο Μποζκίρ είπε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Strana ότι οι πράκτορες της MIT αρχικά αντέδρασαν αρνητικά στην υποψηφιότητά του ως προμηθευτή όπλων των Τουρκμένων της Συρίας, λόγω της ατιμωτικής απόταξής του από τον στρατό. Παρόλα αυτά, η στήριξη του Χαρμίντ επισκίασε τις  αμφιβολίες των πρακτόρων.

«Ετσι, πέρασα αρκετά χρόνια μεταφέροντας όπλα στη Συρία στις τουρκμενικές δυνάμεις που πολεμούσαν εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ»: είπε ο πρώην στρατιωτικός.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πολεμοφοδίων, ο Μποζκίρ δήλωσε ότι επτά εμπορευματοκιβώτια δολαρίων έφτασαν από το Κατάρ σε μια τουρκική πόλη που συνορεύει με τη Συρία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση ως μέρος μιας διαδικασίας που ελέγχεται από τη MIT.

«Έλαβα όσα χρήματα χρειάζονταν για να αγοράσω άλλη μια παρτίδα όπλων – τουτέστιν δύο ως τέσσερα εκατομμύρια δολάρια – και δημιούργησα μια εταιρεία βιτρίνα για ένα πλασματικό πρόσωπο. Η MIT  εξέδωσε ένα έγγραφο το οποίο με παρουσίαζε επισήμως ως τον τελικό αγοραστή. Στην ουσία ήταν σαν να τα είχα αγοράσει για τον τουρκικό στρατό. Μετά την αγορά και την παραλαβή του οπλισμού, τον μετέφερα στην αποθήκη μου και έπειτα τα έστελνα στην άλλη πλευρά των συνόρων στους Τουρκμένους της Συρίας».

Μεταξύ του 2012 και του 2015, ο Μποζκίρ φέρεται να αγόρασε όπλα από όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία μέσω συμβάσεων που επισημοποιήθηκαν ως προμήθειες όπλων στην Τουρκία ενώ στην πραγματικότητα προμήθευε με όπλα τους Τουρκμένους της Συρίας με καταγεγραμμένες 49 περιπτώσεις.

Στην Τουρκία οχήματα με όπλα που εξήχθησαν από την αποθήκη της εταιρείας του Μποζκίρ στα τουρκο-συριακά σύνορα, τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να φαίνεται πως μετέφεραν τρόφιμα και λαχανικά. Αυτό έγινε ως πρόσθετη προφύλαξη, διότι η τουρκική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες δεν ήταν ενημερωμένοι σχετικά με την συγκεκαλυμμένη αυτή επιχείρηση.

«Κατά τη διάρκεια της αγοράς και της μεταφοράς όπλων, το κόστος κάθε παρτίδας αυξήθηκε κατά μέσο όρο από δύο σε τρία εκατομμύρια δολάρια. Τη διαφορά, μεταξύ της πραγματικής και της τελικής αξίας των προϊόντων , καρπώθηκαν άτομα από τη MIT, τα οποία στάθηκαν ιδιαίτερα φειδωλά με την πληρωμή μου. Για κάθε φορτίο, μου έδιναν δέκα χιλιάδες δολάρια», εξήγησε ο Μποζκίρ.

Η τελευταία παράδοση στην καριέρα του εμπόρου όπλων ήταν όταν το φορτίο που μετέφερε όχημα το οποίο ανήκε στην εταιρεία του Μποζκίρ πιάστηκε στο δρόμο από την τουρκική αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι της MIT συναντήθηκαν με τον Μποζκίρ μόλις έμαθαν για την κατάσχεση του φορτίου και του είπαν να φύγει αμέσως από την Τουρκία.

Ο Μποζκίρ ισχυρίζεται ότι οι τουρκικές αρχές τον κατηγόρησαν για τη δολοφονία του Τούρκου ακαδημαϊκού Νετσίπ Χαμπλεμίτογλου, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2002 μπροστά από το σπίτι του στην Άγκυρα. Την εποχή εκείνη, ο άτυχος άνδρας, είχε απορρίψει μια επιχειρηματική πρόταση από έναν ισχυρό επιχειρηματία, ο οποίος το 2018 φέρεται να είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν.

Ο Μποζκίρ συνελήφθη στο Κίεβο, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας στις 10 Ιουλίου 2019, αλλά η ουκρανική δικαιοσύνη δεν έχει βρει κάποιο λόγο για την έκδοσή του στην Τουρκία. Ο πρώην στρατιωτικός έχει άδεια διαμονής στην Ουκρανία καθώς και νόμιμη επιχείρηση. Έχει υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο, αλλά οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το αίτημα.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: turkishminute.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube