Weather Icon

Ο χάρτης της Σεβίλλης 

Ο χάρτης της Σεβίλλης 

(…) 
Τι είναι ο χάρτης της Σεβίλλης;
.
Αυτός ο χάρτης απεικονίζει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δίκαιου της Θάλασσας (UNCLOS)  .Ο χάρτης δημιουργήθηκε το 2003 από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Νόμου της Θάλασσας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο Θάλασσα.
.
Όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ήτοι ότι τα νησιά έχουν παράκτια ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Χάρτης της Σεβίλλης οριοθετεί την ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, από την οποία συνεπάγεται η σύνδεση μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ. 
.
Ο εν λόγω χάρτης, που εκπονήθηκε από τους καθηγητές Juan Luis Suarez de Vivero και Juan Carlos Rodríguez Mateos του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στο Τμήμα Ανθρώπινης Γεωγραφίας το 2003, υποδηλώνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, η υφαλοκρηπίδα της και η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που δηλώθηκε από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση το 2004 υποδεικνύουν τα επίσημα σύνορα της ΕΕ.
.
Η ισπανική μελέτη πραγματοποιήθηκε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήθελε να γνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα και τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Μεσογείου, τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του μπλοκ των κρατών μελών. Με βάση έγγραφα της  ΕΕ , η ιστοσελίδα Keep Talking Greece (KTG) καταλαβαίνει ότι ο στόχος της μελέτης ήταν η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.
.
Η KTG κατανοεί επίσης ότι η Ελλάδα υπέβαλε έναν χάρτη βασισμένο σε υποθετικά 12 ναυτικά μίλια για τα χωρικά ύδατα που θα μπορούσε να επεκταθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πέρα ​​από αυτό. Η περιοχή δικαιοδοσίας της περιλάμβανε την ΑΟΖ και φτάνει σε αυτήν της Κύπρου.
.
Με έναν νόμο το 2011 –  o Νόμος Μανιάτης  -, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι:
.
«Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή απέναντι από τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (αφού θα έχει δηλωθεί), είναι η μεσαία γραμμή, κάθε σημείο της οποίας βρίσκεται σε ισόαποσταση από τα πλησιέστερα σημεία των γραμμών βάσης (ηπειρωτικά και νησιωτικά) από τα οποία μετράται το πλάτος της παράκτιας ζώνης. “
.
Αυτός ο χάρτης υποβλήθηκε και στα Ηνωμένα Έθνη.Χάρτης και γραφήματα για μεσογειακές χώρες της ΕΕ και τρίτων χωρών της Μεσογείου (κωδικοί ISO 3166-2) (τροποποιήθηκε από τον Suárez de Vivero το 2012). Περαιτέρω λεπτομερείς χάρτες μπορείτε να βρείτε στη δημοσίευση του Suárez de Vivero του 2012 μέσω του  researchgate.net . 
.
Η Τουρκία βλέπει μια πλοκή πίσω από το χάρτη 
.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Άγκυρα βλέπει στο χάρτη της Σεβίλλης «μια ενορχηστρωμένη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ πλοκή για την αποκοπή της Τουρκίας από τη Μεσόγειο Θάλασσα και το Αιγαίο». Αναβίωσε τον «χάρτη της Σεβίλλης» ισχυριζόμενη ότι περιορίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα χωρικά της ύδατα, εκτός από τον Κόλπο της Αττάλειας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN Türk ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι δυνατές βάσει του χάρτη της Σεβίλλης.
.
«Μας είπαν,« θα μπορούσατε να ​​στείλετε προσωρινά το πλοίο [σεισμικών ερευνών] στη μη προβληματική περιοχή; Αναρωτηθήκαμε τι εννοούσαν. Η περιοχή του τριγώνου [Κόλπος της Αττάλειας]. Πώς μπορείτε να το πείτε αυτό; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει αποδοχή του παράλογου χάρτη της Σεβίλλης », σημείωσε.
.
Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει ότι δεν αποδέχεται αυτόν τον χάρτη. Όσο υπάρχει αυτός ο χάρτης, δεν μπορούμε να το λύσουμε. Δεν θα υπάρξουν ούτε διαπραγματεύσεις. Δεν μπορείτε να επιτύχετε αποτελέσματα χωρίς διαπραγματεύσεις».
.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, «ο χάρτης της Σεβίλλης ισχυρίζεται ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα ξεκινά από το νησί Καστελλόριζο (Megisti-Meis) και πηγαίνει νότια προς τη μέση της Μεσογείου, η οποία δεν δίνει στην Τουρκία έδαφος πέρα ​​από τον Κόλπο της Αττάλειας».
.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά της Ελλάδας κοντά στη δυτική ακτή της, αλλά ακόμη και η Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα, καθώς είναι «πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα».
.
Ελλάδα και ΕΕ
.
Με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι όλα τα νησιά παράγουν ΑΟΖ.
Ο χάρτης της Σεβίλλης βασίζεται σε αυτήν τη θέση.
.
Ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν είναι επίσημο έγγραφο της ΕΕ, αλλά απλώς μια μελέτη που διεξήχθη από ένα εξωτερικό ίδρυμα.
.
Μερικοί Έλληνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εξοργισμένοι εναντίον των ΗΠΑ για «θέση υπέρ της Τουρκίας», όπως ισχυρίζονται.
.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη θέση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
.
Δεν υπάρχει επίσης καμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
.
keeptalkinggreece.com
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube